In week 16 in FEM: inflatie-alarm

Na de crisis: inflatie-alarm!
Het goede nieuws: de eerste tekenen van economisch herstel zijn zichtbaar. Het slechte nieuws: de recessie zou wel eens gevolgd kunnen worden door een lange periode met hoge inflatie. Wat moeten politici en centrale bankiers doen om dat te voorkomen?

Philips is n¨ªet recessieproof
Het waren niet alleen de pruttelende Senseo¡¯s die Philips afgelopen week negatieve publiciteit bezorgden. De belofte van Gerard Kleisterlee dat zijn vernieuwde Philips bestand zou zijn tegen een recessie, bleek niet uit te komen. De crisis slaat toe bij alle activiteiten.

Crisis kost topadvocaat geld
Slecht nieuws voor de partners van de advocatenkantoren Clifford & Chance en Allen & Overy. De firma¡¯s houden een capital call: partners van Clifford & Chance moeten 150.000 euro bijstorten, die van Allen & Overy 30.000. De advocatuur ontsnapt niet aan de crisis.

Verplicht verhogen AOW-leeftijd is ¡®dwangarbeid¡¯
Langer doorwerken kan alleen op basis van vrijwilligheid. ¡°Het verplicht verhogen van de AOW-leeftijd is dwangarbeid¡±, zegt socioloog prof. dr. Henk Becker (75) deze week in FEM. Je moet mensen niet dwingen om door te werken, maar je moet hen ook niet dwingen om te stoppen.

Overleeft de euro de crisis?

Het is een van de prangende vragen die FEM-redacteur Edin Mujagic stelt in zijn pas verschenen biografie van de euro. De munt heeft heftige decennia voor de boeg. Garanties dat het avontuur een happy end heeft, zijn er niet. Volgens econoom Mujagic doen de stabiele landen in de eurozone ¨C Finland Nederland, Oostenrijk en Duitsland ¨C er beter aan de muntunie te verlaten en met andere landen uit Noord-Europa een nieuwe munt op te richten: de Hanze-euro. Een recensie-exemplaar kunt u opvragen bij Willy van Teylingen. U kunt het boek ook hier bestellen.

Verder in dit nummer:

¡ñ Automan Mijndert Pon (77) begon een tweede leven als wijnboer
¡ñ Scheepsbouwer IHC Merwede denkt de crisis te kunnen uitzingen
¡ñ Baas van Goldman Sachs wil de overheidsteun terugbetalen
¡ñ Friese sores: waar komt het verlies van Friesland Bank vandaan?
¡ñ Tuingadget: een vogelhuisje met een dak van zonnecellen