Landschap Noord-Holland

Heiloo, 16 april 2009

Landschap Noord-Holland subsidieert houten boerenhekken rond Schagen

Boeren, particulieren en verenigingen in het buitengebied van Schagen kunnen een tegemoetkoming in de kosten aanvragen bij Landschap Noord-Holland voor het plaatsen van streekeigen houten boerenhekken. Landschap Noord-Holland stelt dit geld beschikbaar omdat zij van een particulier fonds ¤ 18.000,- heeft ontvangen voor het terugbrengen van de karakteristieke boerenhekken in de omgeving van Schagen.

Houten boerenhekken zijn belangrijk voor de aanblik van het landschap. In het verleden kon je een streek herkennen aan de kenmerkende vorm van de hekken. In de loop der jaren zijn veel houten hekken vervangen door ijzeren, uniforme en ontsierende hekken, waardoor de herkenbaarheid van de streek verloren is gegaan. Dit was aanleiding voor Landschap Noord-Holland om zich sterk te maken voor het behoud van dit streekeigen landschapselement.

Landschap Noord-Holland geeft streekeigen elementen als houten boerenhekken de volle aandacht. In het afgelopen jaar zijn in Noord-Holland ruim 120 karakteristieke hekken bij particulieren geplaatst. De belangstelling voor het plaatsen van deze hekken is elke keer groot.

Tegemoetkoming aanvragen?
Wilt u meehelpen het authentieke landschap rond Schagen te behouden en te versterken? Vraag dan een tegemoetkoming aan om een houten boerenhek op uw land te plaatsen. U kunt maximaal 50% van de aanschaf en het plaatsen van een hek vergoed krijgen (volgens geldende normbedragen). Per aanvrager wordt maximaal voor 5 houten boerenhekken een tegemoetkoming verstrekt. Hekken die worden geplaatst in Polder E, vlak boven Schagen krijgen voorrang bij de toekenning. Voorwaarde is dat de hekken een streekeigen model hebben, van milieuvriendelijke materialen worden gemaakt en zichtbaar zijn in het landschap. Kijk voor meer informatie op www.landschapnoordholland.nl of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 088-0064400.

Noot voor redacties