Ingezonden persbericht


Persbericht

Ongecensureerd filmportret van een Haagse groep Antilliaanse en Surinaamse criminelen, die zich bezighoudt met gewapende overvallen en drugshandel, vanaf 16 april te zien in de filmtheaters
Een film van Joost van der Valk en Mags Gavan
Geïnspireerd op het boek crips.nl van Saul van Stapele

CRIPS
Strapped 'n Strong

Vanaf 16 april is de documentaire CRIPS, Strapped 'n Strong te zien in de filmtheaters. De film gaat over het gewelddadige leven leven van een Haagse gang, de Crips, bestaande uit een groep Antillianen en Surinamers, die zich bezighoudt met gewapende overvallen, drugshandel en gangsta rap. De film brengt op vrijwel ongecensureerde wijze een cultuur van geweld in beeld en weet bovendien door te dringen tot de gedachten en gevoelens, die achter de gezichten van de gangster schuilgaan. De film is gemaakt door Joost van der Valk en Mags Gavan, en geproduceerd door Pieter van Huystee Film in coproductie met Revolver. De film kwam tot stand met medewerking van o.a. BNN, Nederlands Fonds voor de Film, Rotterdam Media Fonds, CoBO Fonds. Distributeur: Cinema Delicatessen.

Joost van der Valk maakte eerder fascinerende documentaires zoals Saving Africa's Child Witches (Channel 4), een 'investigative documentary' over zogenaamde 'heksenkinderen' in Nigeria, Bad Blood (BBC), een documentaire over de handel in besmet bloed en de gevolgen voor honderden haemofilie-patiënten in Engeland, en Haagse Sjonnie (IKON) over een Haagse voetbal-hooligan en zijn strijd met het systeem.

Synopsis
De Haagse gang Crips, Community Revolution In Progress, houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel tegen een achtergrond van rapmuziek; 'Rhyme and crime'. De Main Triad Crips hebben elkaar eeuwige trouw beloofd en de leden benadrukken die loyaliteit met tatoeages als 'Crips4Life'. Ze bakenen hun territorium af met graffiti en steken zich van top tot teen in het blauw, de kleur van de Crips-gangs uit Los Angeles.

Crips laat zien dat er geen verheerlijking is van de bullshit waar de gang zich mee bezig houdt. Slippen en snitchen worden afgestraft en uit de gang stappen is al helemaal geen optie. Toch staan er altijd jonge homies klaar om het gangbangen voort te zetten.

Het is het verhaal van Keylow, die de gang bij elkaar houdt, van Main C. die vanwege zijn kinderen uit de set wil stappen en van Santos, die terugkeert naar Suriname om weer 'iemand' te zijn.

Keylow is de onbetwiste leider van de gang die op jonge leeftijd als hiphop-crew begon. Ze hielden zich bezig met gangsta rap en breakdancen, maar steeds vaker werd het gewelddadige leven opgezocht. Nadat ze zichzelf omgedoopt hadden tot Crips begon de gang crimineel actief te worden. De Crips zitten nu vooral in de drugshandel. Maar voor Keylow zijn de Crips ook belangrijk om bewustzijn te creëren. Hij wil dat zijn mensen, black people, weer een eenheid gaan vormen. Vanuit dat oogpunt organiseert hij een trip naar Los Angeles, om aldaar de grondleggers van de Crip-beweging te ontmoeten.

Main C heeft jaren vastgezeten voor moord. In de bajes heeft hij kunnen nadenken en besloten om het criminele bestaan achter zich te laten zodat hij voor zijn 4 kinderen kan gaan zorgen. Hij is het archetype van de held, achtervolgd door de demonen van zijn verleden en op zoek naar verlossing. Verscheurd door zijn dilemma staat hij met het ene been in de bovenwereld en het andere nog in de onderwereld. Nadat Main C. een paar maanden vrij is, krijgt zijn dochter een ongeluk waardoor Main C. weer terugvalt in zijn oude gewoonten.

Santos zit al enige tijd ondergedoken omdat hij gezocht word in het criminele circuit. De enige manier om de cadeautjes bij zijn jarige dochtertje te krijgen, is ze midden in de nacht over de schutting de tuin in te gooien. Santos wil terugkeren naar Suriname zodat hij weer een normaal leven kan gaan leiden. Hij wil zijn dochtertje beschermen tegen de slechte jeugd die hij zelf heeft gehad.


---

DISTRIBUTIE: Cinema Delicatessen
Jan Luykenstraat 2, 1071 CM Amsterdam
Melinde Gerber - Tel: 020 420 71 23 Fax: 020 420 71 24 E-mail: melinde@cinemadelicatessen.nl

Voor het volledige programma en foto's zie: www.cinemadelicatessen.nl Login gegevens pers: Gebruikersnaam: cd Password: cd-pers

PUBLICITEIT: MVSP (interviews, screener, beeld,...) Noordereinde 233-B, 1243 JT 's Graveland
Monique van Schendelen, Menno Ribbelink
Tel: 035 582 69 69 / 06 53 697 606 Fax: 035 582 78 85 E-mail: monique@mvsp.nl, menno@....

Deze film staat niet aangekondigd op de persvoorstellingen - en releaselijst van de NVF. De makers zijn beschikbaar voor interviews.