NIOD



1.4.2009

NIOD-medewerker David Barnouw spreekt 16 april bij het Verzetsmonument in Markelo over monumenten

Op 13 april, 2de Paasdag, worden in Overijssel 5 bijzondere locaties uitgelicht die symbool staan voor de betekenis van de 2de wereldoorlog. Er worden vijf monumenten of bijzondere plekken aangedaan aan de hand van de vele fiets- en wandelroutes die Overijssel rijk is. De verschillende routes zijn creatief omlijst door middel van verschillende voorstellingen en exposities, 'een route met een boodschap'.

Op 2 mei 1953 werd in Markelo, centraal gelegen in de provincie, het Verzetsmonument Overijssel 1940-'45 publiek gemaakt. Het monument wil, in de woorden van de maker, beeldend kunstenaar Titus Leeser, 'de eerbied van de verzetstrijders voor hun gevallen kameraden uitdrukken. Als bladzijden van een boek vermelden de muurvlakken de namen van de gevallenen en deze met namen bedekte muren zelf vormen het teken in het landschap. De drie figuren symboliseren de gemeenschap van het verzet, waarvan de gevallenen deel uitmaakten en die tot in verre toekomst bij hun namen willen blijven waken en daardoor de herinnering aan hen levend willen houden. Links is het ongewapend verzet, in het midden -tegelijk het geloof en vertrouwen uitbeeldend- de vrouw in het verzet, rechts het gewapend verzet. In hun collectiviteit symboliseren zij de groep.

Bij het Verzetsmonument vindt het concert van Rosa Sky en de lezing van David Barnouw plaats om 12.30, 14.00 en 15.30 uur.