Flamenco uit Huelva voor het eerst in Nederland

Festival del Fandango de Huelva

AMSTERDAM, 20090411 -- De beste fandangozangers van de pẽna flamenca de Huelva, die zelden buiten de eigen streek te beluisteren zijn, komen voor het eerst naar Nederland. Samen met het flamencokoor Calle Real laten zij de rijke variatie horen van de Fandango de Huelva. Met drie concerten in drie steden: 16 april Utrecht, 17 april Rotterdam, 18 april Amsterdam


Hoewel buiten Spanje vooral als dans gepresenteerd, is de flamenco van oorsprong een zangvorm. En de oudste van die zangstijlen is de fandango. Wie die bedacht heeft, weten we niet. Sommigen zoeken de wortels in Noord-Afrika, in de tijd van Al-Andalus, of bij joodse vluchtelingen in de vijftiende eeuw, anderen veel eerder in de gebieden waar ooit de Kelten woonden.

Deze oeroude traditionele muziekvorm is het best bewaard gebleven in een dunbevolkte uithoek van Andalusië, de provincie Huelva. Daar leeft en bruist de fandango al eeuwenlang onafgebroken voort, zonder zich maar ook iets aan te trekken van de buitenwereld. Wie een van de vele dorpsfeesten bezoekt, zal zich verbazen over de overgave, het respect en de enorme kunde waarmee de dorpelingen hun liederen brengen. Elk dorp heeft zijn eigen variaties op het strakke ritmische schema van vijfenhalf of zes regels van vier driekwarts maten. En iedere generatie voegt nieuwe fandango's toe aan het repertoire, door spontane improvisaties. Daarover gaat het festival.

Meer informatie over de concerten: www.calle-real.nl



Festival del Fandango de Huelva