Ingezonden persbericht



- Persbericht -
Brabantse ouders moeten meer gaan fietsen met kinderen.

Op 16 april maken ongeveer 200.000 basisschoolleerlingen het 77e schriftelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Theoretische kennis alleen is geen garantie voor veilig verkeersgedrag in het drukke hedendaagse verkeer. Dit jaar zal het thema zijn "ouder: leer je kind meer in het verkeer". Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om in de dagelijkse praktijk te oefenen met kinderen. Veel ervaring opdoen in het verkeer is een vereiste voor veilige verkeersdeelname van kinderen.

Brabantse actiedag start in Geldrop.
Het Brabantse startmoment van het schriftelijk verkeersexamen vindt plaats in de gemeente Geldrop op basisschool De Ganzebloem. De ouders worden uitgedaagd om het ook schriftelijke verkeersexamen te maken. Na het schriftelijke verkeersexamen leggen de ouders samen met de kinderen de route van het praktische verkeersexamen af, om te oefenen. Oefenen in het verkeer is erg belangrijk voor de kinderen. De Wethouder Dhr. van Zeeland zal om 10.30 uur het parcours officieel openen. Na schooltijd is er voor de overige Geldropse scholen volop ruimte om ook op het parcours te kunnen oefenen. Politie en andere deskundigen zijn op het parcours aanwezig. Zo kan ieder kind op 22 en 23 april goed voorbereid op examen gaan voor het praktische gedeelte.

Schriftelijke Verkeersexamen
Het schriftelijk Verkeersexamen toetst of leerlingen de theoretische basiskennis hebben van de verkeersregels en de verkeersborden en of ze de basiskennis hebben om als voetganger en fietser veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Praktisch examen
Na het schriftelijk Verkeersexamen wordt in de aankomende maanden de praktische vaardigheden getoetst. Het praktisch Verkeersexamen stimuleert basisscholen (praktische) verkeerslessen te geven en te oefenen. Het praktisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeersregels goed toepassen. Tevens wordt er gekeken hoe het verkeersinzicht is bij de leerlingen.

Participatie is educatie
Veilig Verkeer Nederland pleit ervoor dat kinderen elke dag - al dan niet onder begeleiding van een ouder - lopend of op de fiets naar school gaan. Kinderen die actief deelnemen aan het verkeer doen meer ervaring op. Het is de beste voorbereiding om uiteindelijk veilig en zelfstandig aan het verkeer te kunnen deelnemen.


---

Noot voor de redactie,