Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

INITIATIEFVOORSTEL

Referendum over herbenoeming Burgemeester Vreeman!

Tilburg, 16 april 2009

Als de partijen PvdA, VVD en SP de burgers en het instrument "referendum" écht serieus nemen, dan zullen ze zeker instemmen met dit initiatiefvoorstel van de Lijst Smolders. In heel Europa is er een gekozen Burgemeester behalve in Nederland. De Lijst Smolders is realistisch en weet dat een gekozen burgemeester NOG niet haalbaar is. Er zijn al wel pogingen mislukt, maar daar kon men dan ook alleen maar kiezen uit een PvdA burgemeester of een PvdA burgemeester. De LST vindt het echter wel zeer belangrijk dat de Tilburgers zich kunnen uitspreken of zij na 6 jaar nog wel verder willen met de zittende Burgemeester Vreeman. Daarom vindt de LST dat er een referendum gehouden moet worden over de herbenoeming van de Burgemeester. Dat referendum kan tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 gehouden worden. Met die uitslag in de hand kan dan de nieuwe gemeenteraad een besluit gaan nemen en wordt deze herbenoeming weer niet "geheim" in de achterkamers geregeld vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Het is goed om even stil te staan bij het feit dat onlangs de PvdA, VVD en SP op oneigenlijke gronden de besluitvorming over de Mall via een referendum laten plaatsvinden. Tegen alle eerder gemaakte afspraken in werd er toen tijdens het besluitvormingsproces een referendum uit de hoge hoed getoverd, dat enkel en alleen als reddingsboei moest gaan dienen voor zowel de Mall als voor het College. Al met al een schaamteloze vertoning waarbij men ook nog durfde te beweren juist de burgers serieus nemen. Men zei ook dat alle drie de partijen afzonderlijk van elkaar in één dag op hetzelfde idee waren gekomen van dat referendum.

De LST vindt dat Burgemeester Vreeman niet herkozen moet willen worden vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen door de oude gemeenteraad in de achterkamers . Het zou een goede zaak zijn als inwoners v/d gemeente Tilburg zich kunnen uitspreken of zij na 6 jaar nog wel verder willen met deze Burgemeester, waarna dan vervolgens de nieuwe gemeenteraad met de uitslag van het referendum in de hand een besluit kan nemen.

VOORSTEL


----------------

De Lijst Smolders stelt voor om een referendum te houden over de herbenoeming van Burgemeester Vreeman en dat samen te laten vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert, Harrie de Swart


---- --