Raad van State


donderdag 16 april 2009
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om op te treden tegen het gebruik van een aantal gebouwen aan de Hooglandse Kerkgracht en Koppenhinksteeg in Leiden. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd om de vergunning op grond van de Drank- en Horecawet in te trekken. De wijkvereniging Pancras-West had om handhavend optreden en intrekking verzocht. De locatie staat bekend als Vrijplaats Koppenhinksteeg. In de Vrijplaats is het cultureel centrum Bar en Boos gevestigd. Het college weigert maatregelen te treffen, omdat de horeca-activiteiten die daar plaatsvinden niet in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan. De vereniging betwist dit. Volgens haar worden de gebouwen in strijd met het bestemmingsplan gebruikt voor zogenoemde 'zelfstandige horeca'. De rechtbank in Leiden heeft in juli 2008 een eerder beroep van de wijkvereniging gegrond verklaard. De stichting Ontmoetingsruimte De Linkse Kerk en de vereniging Cultureel Centrum Bar en Boos zijn het niet eens met die uitspraak en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er niets gebeurt wat niet mag en dat zij veel te hard worden aangepakt. (zaaknummer 200806809/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Circuit De Peel" van de gemeente Venray. Het plan maakt de verplaatsing van het circuit naar een plek vlak naast het bestaande racecircuit aan de Bakelsedijk in Venray mogelijk. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan Circuit De Peel" van de gemeente Venray. Dit plan voorziet in meer bebouwingsmogelijkheden bij het circuit. Onder meer de stichting Milieufederatie Limburg, Staatsbosbeheer, Werkgroep Behoud De Peel en een aantal omwonenden komen tegen beide goedkeuringsbesluiten in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook verzoeken zij de Raad van State de goedkeuringsbesluiten tijdelijk te schorsen. Deze zitting gaat zowel over de beroepen als over de schorsingsverzoeken. De stichting, Staatsbosbeheer, de werkgroep en de omwonenden vrezen voor aantasting van het nabijgelegen beschermde natuurgebied De Peel. Verder vinden zij de onderzoeken naar het geluid en de luchtkwaliteit niet goed zijn uitgevoerd. Ook vrezen zij dat er door de extra bebouwingsmogelijkheid meer horeca bij het circuit komt. Hierdoor zou meer overlast ontstaan. De zitting gaat verder over de milieuvergunning die het provinciebestuur heeft verleend aan Maessen Projecten B.V. voor het circuit. Onder meer de stichting Milieufederatie Limburg komt tegen deze vergunning in beroep. Volgens haar deugen de onderzoeken naar geluid en fijn stof niet. Zo zou bij de beoordeling van het geluid onder meer zijn uitgegaan van te lage bronvermogens van de motorcrossfietsen en racewagens. Ook is geen rekening gehouden met de slijtage van banden in het onderzoek naar fijn stof, aldus de stichting. Zie ook de hiermee samenhangende zaak die om 14.00 uur op zitting wordt behandeld. (zaaknummers 200801853/1, 200801853/2, 200804258/1, 200804258/2 en 200805618/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Helder om huwelijksgegevens te verwijderen uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Een oud Europees kampioen boksen had hierom verzocht. In de GBA van Den Helder staat bij zijn partner vermeld dat zij met hem is getrouwd. De oud-bokser wil dit gewijzigd hebben, omdat hij door de vermelding van het huwelijk bij zijn partner is meegezogen in haar faillissement. In het GBA staat bij hem vermeld dat hij niet gehuwd is. De rechtbank in Alkmaar heeft in januari 2008 een eerder beroep van de oud-bokser ongegrond verklaard. (zaaknummer 200806461/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor de aanleg van Circuit De Peel aan de Bakelsedijk in Venray. Onder meer de stichting Milieufederatie Limburg is tegen deze vergunning in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State bouwvergunning tijdelijk te schorsen. Volgens de stichting is niet voldaan aan de voorwaarde die aan de vergunning is verbonden dat het geluidsaspect goed geregeld moest worden. Zie ook de samenhangende zaken die om 11.00 uur op zitting worden behandeld. (zaaknummer 200901804/2)