Macht Big Four op de beurs blijft onaantastbaar.

16/04/2009 07:30

Company.info

De boekencontrole van beursgenoteerde organisaties blijft vooralsnog het domein van de vier grootste accountancyfirma's in Nederland. Het marktaandeel van Pricewaterhousecoopers, Ernst & Young, KPMG en Deloitte tezamen daalde nauwelijks, maar binnen die groep blijken in 2007 grote fluctuaties plaatsgevonden te hebben. Dit is een van de conclusies uit het accountantsonderzoek van Company.info, leverancier van de grootste database met Nederlandse bedrijfsinformatie.

KPMG grote winnaar Big Four ten koste van Deloitte

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens uit de jaarrekeningen van 131 aan de Euronext genoteerde organisaties. Wanneer zij worden gewogen op basis van hun omzet controleert de Big Four 99,83% van de beursorganisaties, waarvan PricewaterhouseCoopers bijna de helft voor haar rekening neemt. KPMG verstevigt haar marktpositie aanzienlijk en controleert nagenoeg Euro 174,5 miljard omzet, wat het marktaandeel op 21,2% brengt. Een toename van 5,1 procentpunt, wat voornamelijk te danken is aan de keuze van organisaties als Arcelor Mittal en TMG om de boekencontrole in zijn geheel of deels uit te besteden aan KPMG. Dit gaat ten koste van Deloitte, wat haar marktaandeel met 3,1 procentpunt ziet dalen tot 13,9%.

Internationaal netwerk en reputatie van de accountantsfirma's blijken essentieel

Zeven beursgenoteerde organisaties met een gecombineerde omzet van Euro 40 miljard wisselden in 2007 van accountant. 'Uit de gegevens wordt duidelijk dat vooral een fusie of overname reden vormt om de keuze voor een accountant te heroverwegen' aldus Benedicte Lochtenberg, commercieel directeur bij Company.info. 'Grote bedrijven letten vooral op de reputatie en het internationale netwerk van hun accountant. Bij kleinere bedrijven is de prijs/kwaliteit verhouding de doorslaggevende factor, wat zich uit in hun keuze voor een middelgroot of klein accountantskantoor. De drie grootste organisaties die van accountant wisselden (ArcelorMittal, TMG en Unibail-Rodamco) bleven cliënt bij een van de Big Four firma's.

Middelgrote firma's zoeken aansluiting bij de Big Four

De dominante marktpositie van de Big Four staat al enkele jaren ter discussie. De pogingen van kleinere firma's om aansluiting te vinden hebben tot op heden weinig resultaat gehad. Ze beschikken niet over het brede internationale netwerk, de schaalgrootte en de naamsbekendheid van hun grotere concurrenten, nodig om beursgenoteerde cliënten te verleiden tot een overstap. Desondanks ziet Paul Steman, partner bij Mazars, ook voordelen in de underdog-rol. 'We ontvangen vaak uitnodigingen omdat we als kleiner kantoor juist die extra stap kunnen zetten. Als uitdager van de grotere kantoren heb je die rol iedere dag waar te maken'. Mazars, dat in 2007 de boekencontrole overnam van drie beursfondsen, zag haar marktaandeel qua omzet verviervoudigen tot Euro 702 miljoen en neemt hiermee de 5e positie in, achter de grote vier.

Verscherpte regelgeving eist slachtoffers onder de kleine firma's

Om de kwaliteit van accountantcontroles te bevorderen, heeft de AFM besloten haar regelgeving te verscherpen inzake de verstrekking van OOB-vergunningen om beursgenoteerde organisaties te mogen controleren. Steman zit dit niet als een nekslag voor de kleinere accountancyfirma's. 'Het verkrijgen van een dergelijke vergunning vereist investeringen in de kennis en kunde van accountants en tevens een cultuuromslag. Mazars heeft echter juist deze uitwerking van de regelgeving opgepakt om niet alleen vaktechnisch juist, maar ook kritisch en oplossingsgericht haar werk te doen'. Niet elke accountancyfirma beschikt echter over de middelen om te anticiperen op deze nieuwe regelgeving. Onlangs werd bekend gemaakt dat de AFM in eerste instantie geen OOB-vergunning wil verlenen aan FAG en DRV. Met het verdwijnen van twee kleine firma's op de markt zou het aantal firma's dat in 2007 beursgenoteerde organisaties controleerden zich beperken tot zeven. De vraag is wie hun cliënten overnemen in 2008, mochten beiden hun aanvraag in hoger beroep alsnog afgewezen zien krijgen.

Voor de complete tabellen van marktaandelen en accountantsvergoedingen, zie de bijlage.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.company.info