KNHS


Parzival uit de competitie
16 april 2009

LAS VEGAS (KNHS) - Adelinde Cornelissen (Beilen) en Parzival nemen niet deel aan de 24ste wereldbekerfinale voor dressuurruiters, die donderdag van start gaat in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Een peesblessure aan het linkervoorbeen gooide roet in het eten. Vermoedelijk is de blessure dinsdag tijdens de training ontstaan. Tijdens die training heeft het paard zich waarschijnlijk even overstrekt, met deze blessure als gevolg. Adelinde Cornelissen verliet hevig geëmotioneerd en met tranen in de ogen de stal, nadat door dierenarts Jef Desmedt de diagnose was gesteld, wat inhield dat deelname aan de wereldbekerfinale onmogelijk was geworden.

Jef Desmedt stelde dat het weliswaar een lichte blessure is, maar omdat het om een peesblessure gaat er is wel veel tijd nodig om deze geheel te laten genezen. "Het is moeilijk te zeggen hoeveel tijd, maar ga maar uit dat er eerder sprake is van maanden dan van weken. We hebben röntgen foto's gemaakt en daaruit blijkt dat er sprake is van een frisse blessure", aldus Desmedt.
Adelinde Cornelissen reed haar Parzival op woensdag wel de ring binnen om een kwartiertje te oefenen, maar bleef gedurende dat kwartier alleen maar stappen. Tijdens dat stappen was van een blessure niets te bespeuren, alhoewel Parzival wel tot tweemaal toe een struikelende stap maakte. Iedereen die de combinatie tijdens dat kwartiertje aan het werk zag kon alleen maar waarnemen dat Parzival alles zag en ook een paar maal schrikachtig reageerde. Daarom was het stappen van Parzival op dat moment ook niet verontrustend, omdat men er vanuit ging dat Adelinde haar paard op deze wijze aan de atmosfeer van de hal wilde laten wennen. Direct daarna onderzocht de dierenarts Parzival nogmaals en constateerde dat deelname aan de wedstrijden onmogelijk zou zijn zonder het welzijn van het paard te schaden. Extra zuur voor de combinatie is dat zij vorig bijna een maand in Hong Kong verbleef als reserve van het Nederlandse Olympische team, en nu weer wederom niet in actie mag komen.

De overige drie Nederlandse dressuurruiters maakten ook gebruik van de gelegenheid om in de ring te oefenen. Anky van Grunsven (Erp) had aan een frisse IPS Painted Black haar handen vol, maar de hengst toonde zich van zijn beste zijde. "Hij was even hectisch, maar dat komt omdat in de losrijpiste een paar mensen een aantal malen dicht langs hem reden en daar wordt deze zwarte hengst best iets zenuwachtig van", aldus Anky. Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) reed met Nartan sterk rond en de imponerende ruin toonde zich in piaffe en passage van zijn sterkste kant. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) had aan Exquis Nadine ook de handen vol. "De eerste dagen was ze erg heet, maar dat komt ook door de quarantaine, waardoor de paarden de tent waarin ze gestald zijn niet mogen verlaten. Omdat ze vooraan gestald stond zag de alle paarden steeds maar weer voorbijkomen tijdens het rondjes draaien. Dat maakte de merrie nerveus. Ik had nu nog wel mijn handen vol, maar vergeleken met de eerste dag dat ik haar reed was ze al weer veel kalmer geworden", aldus Minderhoud.

De twee springruiters, Albert Zoer (Echten) met Okidoki en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Seattle achten zichzelf zeker niet kansloos voor een hoge klassering. Albert Zoer denkt Okidoki in topvorm te hebben. "Ik heb heel bewust toegewerkt naar deze finale. Het ritme is er en dat geeft me een goed gevoel. Daarbij is de losrijpiste lekker ruim en dat vindt Okidoki prettig. Dat de springpiste in Las Vegas aan de krappe kant is behoeft denk ik geen probleem meer te zijn. Vroeger was Okidoki buiten altijd veel beter dan binnen, maar hij heeft geleerd ook in een kleinere piste goed te presteren", aldus Albert Zoer, die het wel prettig vindt dat in de kleine piste van Las Vegas de hindernissen elkaar snel opvolgen. "Dan heb ik ook niet zoveel tijd om na te denken!", aldus de nuchtere Drent. Over de stand van zaken met betrekking tot zijn linkerbeen, die hij afgelopen zomer brak, is Zoer goed te spreken. "Als ik lange dagen maak en veel loop dan wil ik er nog wel eens even last van hebben. Maar volgens mij is het herstel in een versnelling gekomen nadat ik weer meer ben gaan rijden. De kracht is weer Helemaal terug". Gerco Schröder (Tubbergen) start in de wereldbekerfinale in Las Vegas de elfjarige hengst Eurocommerce Seattle. "Deze hengst heeft de laatste weken goed gesprongen, maar het is wel voor de eerste maal dat hij in vier dagen drie maal echt hoog moet gaan springen. Seattle is een paard dat tijd nodig heeft gehad om zich te ontwikkelen tot de atleet die hij nu is. We wisten dat het een topper was en hebben hem rustig de tijd gegeven om zich te ontwikkelen. Op onze stal kunnen we het ons permitteren paarden de tijd te geven die ze daarvoor nodig hebben en we hoeven we niets te forceren", aldus Schröder.

Het Italiaanse jurylid Vincenzo Truppa, die als voorzitter van de dressuurjury zou optreden, heeft moeten afzeggen. De piloot van het Al Italia vliegtuig kreeg tijdens de vlucht een hartaanval, waardoor het vliegtuig een landing moest maken in Ierland. Daar werd de piloot overgebracht maar het ziekenhuis. De passagiers werden ondergebracht in een hotel en konden pas een dag later hun vlucht vervolgen, waardoor Truppa pas na de eerste wedstrijd van de wereldbeker finale in Las Vegas zou kunnen arriveren. Zijn plaats wordt nu ingenomen door het Mexicaanse jurylid Maribell Alonso, die als reservejurylid was aangewezen. Alonso zal tijdens de Grand Prix, het eerste onderdeel, fungeren als voorzitter van de jury en op C plaatsnemen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.worldcuplasvegas.com

Programma/tijdschema: (het is in Las Vegas 9 uur later dan bij ons, de tijden zijn Nederlandse tijden)

Donderdag 16 april:
21.00 uur - Grand Prix dressuur

Vrijdag 17 april:
4.00 uur - 1e kwalificatie springen

Zaterdag 18 april:
4.00 uur - 2e kwalificatie springen
21.00 uur - Grote Prijs springen (telt niet mee voor WB)

Zondag 19 april:
4.00 uur - Kür dressuur = finale
21.00 uur - finale springen

Foto's Hans Peter Minderhoud en Gerco Schroder tijdens de training door: www.melissen.net en www.jmint.eu