Waterschap Regge en Dinkel


Water vasthouden op de Paaschberg

Water zo lang mogelijk vasthouden, ook op de flanken van de Oldenzaalse stuwwal. Dat was de uitdaging die beide partijen zijn aangegaan. Het landgoed ligt voor een belangrijk deel op de Paaschberg, waar water normaal gesproken snel afstroomt. Dat leidt enerzijds regelmatig tot verdroging in het gebied zelf en zorgt anderzijds stroomafwaarts vaak voor wateroverlast.

Het landgoed wordt gekenmerkt door veel kleine snelstromende beekjes die voor een deel ontspringen uit bronnen in het gebied zelf. In overleg met de familie ten Cate heeft Regge en Dinkel in de haarvaten van dit watersysteem een aantal kleinschalige ingrepen gedaan. Waterlopen zijn verondiept, greppels zijn afgedamd en knijpduikers zorgen voor een veel geleidelijker afvoer van het water. Op deze manier kunnen natuurlijke bron- en beekprocessen ongestoord verlopen. Tegelijkertijd kan het waterpeil zo worden gestuurd dat natuur en landbouw op het landgoed naast elkaar goed mogelijk blijven. Dat past precies in het beleid van de familie ten Cate die de kenmerkende kleinschaligheid van het gebied wil handhaven en waar mogelijk nog versterken. Die belangen lopen weer parallel met de doelstellingen van het waterschap op het gebied van waterbeheer en natuurontwikkeling. Daar komt nog bij dat recreatief medegebruik van het gebied precies past bij het streven van het waterschap de beleving van water waar mogelijk te stimuleren en te intensiveren. Daarom zijn ook verschillende vlonders en een voorde aangelegd. Zo'n voorde is eigenlijk een gelijkvloerse kruising van een weg of pad met een waterloop. Het water stroomt in natte perioden gewoon over het pad.

Samenwerking particuliere grondeigenaar en overheid Kern van de overeenkomst tussen de eigenaren en het waterschap is dat de uitvoering van de maatregelen en de aanleg van de voorzieningen door het waterschap zijn betaald en dat het beheer en onderhoud ervan voor onbepaalde tijd door het landgoed wordt verzorgd. De specificaties van dat onderhoud zijn precies beschreven zodat beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

De samenwerkingsovereenkomst strekt verder dan de wederzijdse inzet van de familie Ten Cate en het waterschap. Om te beginnen is er de betrokkenheid van de landinrichtringscommissie Losser die water als een belangrijk ordenend principe beschouwt. Voorzitter H. Kemperman van deze commissie roemde bij de ondertekening van de overeenkomst dan ook de concrete praktische maatregelen die op Egheria zijn genomen. Waterschapbestuurder Holterman van Regge en Dinkel ziet het project als een geslaagd voorbeeld voor wat er in twee aangrenzende gebieden moet gebeuren. De samenwerking tussen particuliere grondeigenaren en de waterbeheerder maakt het mogelijk om verschillende functies in een gebied te combineren. En dat is in het dichtbevolkte Nederland pure noodzaak.

Niet voor niets waren behalve de direct betrokkenen ook andere partijen uit de regio bij de ondertekening en de aansluitende excursie aanwezig. Partijen en particulieren die elkaar steeds beter moeten weten te vinden om gezamenlijk ambitieuze doelstellingen te kunnen waarmaken.