Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 108 AW
Datum: 15 april 2009

Jury kiest uit ruim 400 inzendingen watersportterm als naam voor houten brug Houten brug Sneek heet voortaan Krúsrak!

De houten brug in Sneek heeft sinds woensdagavond 15 april een naam: Krúsrak! Bij de officiële opening van de brug werd de naam onthuld, tijdens een feestelijke openingsact. Een act van timecruisers, waarin techniek uit verleden, heden en toekomst samenkomen en negentig schoolkinderen van de basisscholen De Vuurvlinder en De Wyken uit de wijk Duinterpen. Dit alles onder muzikale begeleiding van de slagwerkers van Afslag Sneek. De naam Krúsrak is bedacht door de heer B. van der Schaaf uit Damwâld en ook door de heer M. Flapper uit Heeg die meededen aan de naamwedstrijd waarop ruim 400 inzendingen binnenkwamen. Zij kregen uit handen van juryvoorzitter ir. P. Struik, Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Noord Nederland een dinerbon en het boek 'Het lef van Sneek, het proces van de Houten Brug in 18 interviews'.

Ook was er een prijs voor de winnaar van de fotowedstrijd, uitgeschreven door het projectbureau Rijksweg 7. Winnares Annelies de Vries uit Sneek kreeg uit handen van wethouder T. Metz een dinerbon en bloemen. Van de dertig inzendingen die binnenkwamen bij het projectbureau, sprak de foto van Annelies het meest aan: "Op deze foto komt de brug, mede door de weerspiegeling in het water mooi naar voren op deze foto", aldus wethouder T. Metz.

Boek Het Lef van Sneek
Tijdens de opening werd ook het eerste exemplaar van het boek 'Het Lef van Sneek , Het proces van de Houten Brug in 18 interviews' door gedeputeerde P. Adema uitgereikt aan wethouder T. Metz en ir. P. Struik. Het boek beschrijft het proces voorafgaand aan de bouw van de brug in woord en beeld. Ook komen betrokkenen aan het woord. Gedeputeerde Adema: "Het is een boek waarin de totstandkoming van dit prachtige en eigenzinnige bouwwerk uitvoerig aan bod komt. Het geeft een goede indruk van de obstakels die zijn overwonnen om deze brug ook daadwerkelijk te kunnen bouwen. Een mooi aandenken voor de betrokkenen bij de bouw, maar ook een aanrader voor iedereen die interesse heeft in bouwconstructies en in het verloop van dergelijke nieuwe bouwprocessen.".

Waarom Krúsrak
De keuze voor de naam Krúsrak was unaniem. Het woord 'krús' verwijst naar de structuur van het opvallende kruisverband van de houten bovenbouw en 'rak' moet worden gezien in betekenis van een constructie van latten (om iets aan te hangen of op te zetten). De combinatie geeft het woord 'Krúsrak'. Dit is een watersportterm, waarmee een stuk vaarwater dat laverend moet worden afgelegd wordt aangeduid. Ir. P. Struik: "Deze korte en krachtige Friese naam is voor elke automobilist herkenbaar. Het is een watersportterm die goed bij Sneek als Watersportstad past. Voor een naam voor de toekomstige tweede houten brug, beschikt de watersport gelukkig over een voldoende rijke woordenschat om hieruit een bijpassende naam te kiezen".

De houten bruggen van Sneek
In 2004 schreef de gemeente Sneek een prijsvraag uit voor het meest originele en bruikbare viaductontwerp over de rijksweg 7 in Sneek. De jury bestond uit; provincie Fryslân, gemeente Sneek, Rijkswaterstaat, een tweetal bewoners uit Sneek, Commissie Welstand, een architect uit de stad en een onafhankelijke architect. Zij maakten de keuze voor het ontwerp van een houten viaduct van architectenduo Achterbosch Architectuur / Onix, samen OAK architecten. Na drie jaar voorbereiding, begon aannemer Schaffitzel uit het Duitse Schwabisch Hall in januari 2008 met de bouw van de eerste houten brug in de kruising Akkerwinde. Eind dit jaar start dezelfde aannemer met de bouw van de tweede houten brug die op de kruising met de Molenkrite komt.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl en www.a7sneek.nl


-----------------------


---- --