Gemeente Delft

Luxeverzuim

Leerplichtambtenaren van de Gemeente Delft besteden dit jaar extra aandacht aan het luxeverzuim.

Luxeverzuim houdt in dat ouders kinderen meenemen op vakantie terwijl de kinderen eigenlijk gewoon op school horen te zitten. De leerplichtambtenaren krijgen de laatste jaren steeds vaker meldingen van scholen dat dit luxeverzuim toeneemt.

Er is daarom ook een goede samenwerking tussen de gemeente en de scholen in Delft om deze vorm van schoolverzuim tegen te gaan.

De extra aandacht houdt in dat leerplichtambtenaren rond elke vakantie scholen erop attent maken dat zij deze vorm van verzuim moeten melden bij de gemeente. Ook bezoeken leerplichtambtenaren voor en na de schoolvakanties de scholen, om te controleren of alle leerlingen aanwezig zijn in de klassen. Indien leerlingen ziek zijn gemeld tijdens deze dagen wordt er een huisbezoek afgelegd om te controleren of de leerling ook echt ziek thuis zit.

Indien er sprake is van luxeverzuim wordt er door de leerplichtambtenaar tegen de ouders proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal kan uiteindelijk leiden tot strafvervolging door het Openbaar Ministerie. Dit resulteert vaak in een geldboete voor de ouders.

De extra aandacht voor het luxeverzuim start voorafgaand aan de meivakantie van dit jaar.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft