Vakbeurs Secura toont dat veiligheid en beveiliging een zaak is voor álle bedrijven.

16/04/2009 10:36

Fairtec nv

Een opmerkelijke vaststelling tijdens de afgelopen Secura vakbeurs te Brussel was de groeiende aandacht die meer en meer bedrijven besteden aan de veiligheid, beveiliging en het welzijn op het werk van hun personeel. Secura kan dan ook terugblikken op een geslaagde 7e editie. Niet minder dan 7029 bezoekers zakten einde maart af naar Brussels Expo om deel te nemen aan de grootste Belgische vakbeurs rond "safety & security at work". Opmerkelijk was dat een uitzonderlijk hoog aantal van 742 bezoekers ook deelnamen aan één van de conferenties die aan de beurs gekoppeld waren.

Binnen het gedeelte safety kreeg voornamelijk het onderwerp ergonomie heel wat aandacht. Het besef dat de optimalisering van de werkomgeving en de werkomstandigheden voor het personeel kunnen bijdragen tot een hogere productiviteit, door minder ziekteverzuim en ongevallen, begint bij heel wat firma's door te dringen. Naast ergonomische stoelen, beeldschermen, werktafels, - werden ook veiligheidsmatten en antivermoeidheidsmatten gepresenteerd, evenals hijstoestellen die het ergonomisch comfort verbeteren. Het segment veiligheidskledij kon ook rekenen op meerdere nieuwigheden. Enkele bedrijven kwamen naar buiten met nieuwe veiligheidsschoenen met aangepaste zolen of tussenzolen. En ook het aanbod aan veiligheidsharnassen was uitgebreider dan voorheen.

Dat de automatisering zich ook doorzet in de beveiligingssector, werd tijdens Secura nog eens extra in de verf gezet in paleis 3, waar het aanbod voor security zijn platform kreeg. Intelligente camerabewakingssystemen met data-analyse vinden steeds meer hun intrek in het bedrijfsleven. Automatische toegangscontrole en identificatie leveren concrete informatie over waar bepaalde personen zich op een welbepaald moment bevinden binnen een bedrijf of ruimte. Voor sommigen vormt dit blijkbaar een bedreiging van de privacy. Wanneer het echter op veiligheid aankomt, kan een degelijke registratie en lokalisatie van personen en goederen helpen bij het redden van meerdere levens. Voor hulpdiensten betekent dit een welkome schat aan informatie, waardoor zij ook zichzelf niet in gevaar hoeven te brengen als er zich op bepaalde plaatsen geen mensen meer bevinden.

Een opmerkelijke vaststelling is verder dat niet enkel grote bedrijven en financiële instellingen zich extra beveiligen. Sinds het verplaatsen van de criminaliteit naar winkels en kleinere bedrijven, vinden tegenwoordig heel wat toepassingen ook hier hun afzet. Denken we daarbij maar aan de anti-ramkraakpalen, camera's, videofonie, deur- en slotbeveiliging, alarminstallaties, - Op Secura werd ook een uniek systeem getoond waarbij een ruimte binnen enkele seconden gevuld wordt met een ondoorzichtige rook, waardoor inbrekers onverrichter zake op hun stappen moeten terugkeren.

Dat bedrijven veiligheid en beveiliging niet als holle woorden opvatten, mocht ook blijken uit de sterke interesse voor de talrijk bijgewoonde seminaries en demonstraties tijdens de beurs. Liefst 742 bezoekers woonden een lezing bij tijdens Secura. Seminaries die onderwerpen behandelden die rechtstreeks betrekking hadden op personeel en personeelszaken (stress op de werkvloer, alcohol- en drugbeleid, PBM's, ergonomie) mochten rekenen op gemiddeld de hoogste opkomst.

De beurs kende dus een goede editie, met een resem positieve eerste reacties van het merendeel van de exposanten.

Wie Secura dit jaar gemist heeft kan nog terecht op de website www.secura-expo.be. De beurs staat opnieuw op de kalender in 2011, van 23 tot en met 25 maart.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel