Vrije Universiteit Amsterdam

Evolutionaire agentgebaseerde beleidsanalyse in veranderlijke omgevingen


* Startdatum: 16-04-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Evolutionaire agentgebaseerde beleidsanalyse in veranderlijke omgevingen


* Plaats: Aula


* Spreker: V. Nannen


* Promotor: prof.dr. A.E. Eiben prof.dr. J.C.J.M. van den Bergh


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Volker Nannen concludeert in zijn promotieonderzoek dat het mogelijk is om een model van economische evolutie te ontwerpen dat op een objectieve manier eenvoudig en robuust is. Het eenvoudige evolutionaire mechanisme van een dergelijk model is voldoende om een groep `spelers' te laten aanpassen aan verschillende omgevingsdynamieken, ook als hun rationele vaardigheden beperkt zijn en ze weinig informatie hebben.

Economisch beleid wordt gewoonlijk ontworpen door uit te gaan van het gemiddeld gedrag van een economische speler. Die wordt verondersteld rationeel en goed geïnformeerd te handelen. Dit suggereert dat die bv. onmiddelijk van fossiele naar hernieuwbare energie zou overstappen als de eerste energiebron door een belasting duurder wordt. In de praktijk gebeurt zoiets vrijwel nooit, omdat spelers verschillen en zich niet precies hetzelfde gedragen. Bovendien zijn spelers zogenaamd begrensd rationeel en slecht geïnformeerd. Nannen onderzocht hoe beleid kan worden ontworpen voor spelers die elkaar imiteren (nadoen). Imitatie in een groep van verschillende agenten leidt tot een evolutionair proces, de natuur heeft immers aangetoond dat evolutie tot uitstekende resultaten kan leiden.

Voor zijn beleidsontwerp maakte Nannen gebruik van computersimulaties waar elke speler afzonderlijk wordt gesimuleerd. Hij ontdekte dat je hierbij goed in de gaten moet houden van welke parameters de resultaten afhangen, en dat je het aantal gevoelige parameters zo veel mogelijk moet beperken. Je ziet dan dat je tot heel andere resultaten komt over gangbaar beleid zoals een regulerende belasting. Die moet bv. veel hoger zijn voordat imiterende spelers van de ene naar de andere energiebron overstappen. Ook kun je met zulke simulaties selectief beleid ontwikkelen en toetsen. Nannen onderzocht het effect van een beloning of van een advertentie van voorbeeldig gedrag. Dit is zonder een evolutionair model niet mogelijk en politiek gezien levert het nieuwe mogelijkheden en inzichten op. Zo is selectief beleid bv. veel gemakkelijker in te voeren dan een regulerende belasting.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam