Ministerie van Financiën

AEO-status wordt aantrekkelijker

Nieuwsbericht | 16-04-2009

Om de AEO-status (Authorised Economic Operator) aantrekkelijker te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven en gezien de huidige economische situatie, heeft staatssecretaris De Jager van Financiën besloten om voor bedrijven met een AEO certificaat de zekerheidstelling te verminderen.
De Douane heeft de opdracht gekregen binnen de wettelijke mogelijkheden dit besluit in overleg met het bedrijfsleven verder uit te werken. Een AEO-certificaat is een Europees certificaat dat faciliteiten biedt aan het bedrijfsleven, zoals minder fysieke controles en minder administratieve procedures. In het najaar van 2008 werd duidelijk dat het aantal aanvragen van het Nederlandse bedrijfsleven om AEO te worden, achter blijft bij de verwachtingen. Deze ontwikkeling doet zich in alle EU-lidstaten voor. De oorzaak hiervan is dat het AEO-certificaat buiten Europa nog niet wordt erkend. Daarnaast worden de faciliteiten van een AEO- certificaat door het Nederlandse bedrijfsleven niet als nieuw ervaren omdat de Nederlandse Douane - in

vergelijking met andere Europese lidstaten - aan bedrijven al veel

faciliteiten toekende. Europese besluitvorming over verdere uitbreiding van de AEO-faciliteiten is niet voorzien vóór 2013. De vermindering van zekerheid houdt in dat bedrijven bij de Douane kunnen volstaan met een lagere bankgarantie voor het betalen van een later te betalen douane- of belastingschuld (bijvoorbeeld invoerrechten en accijnzen). Hierdoor krijgen bedrijven meer financiële armslag. Hoeveel dat is verschilt per bedrijf afhankelijk van de huidige zekerheidstelling van het bedrijf en de activiteiten van het bedrijf (invoer, doorvoer of opslag van goederen).

Meer informatie


* Brief reorganisatie Douane
Nieuwsbericht | 16-04-2009

* Brief aan de Tweede Kamer
16-04-2009 | PDF bestand, 31 Kb

* Bijlage DGB09-1424
16-04-2009 | PDF bestand, 56 Kb

Zie het origineel