Ingezonden persbericht


16 april 2009

Winnaars Nieuwe Manen (waarderingsprijs Rotterdamse Museumnacht) dolblij.

Donderdag 16 april zijn de twee waarderingsprijzen van de Rotterdamse Museumnacht, de Nieuwe Manen, uitgereikt aan Het Historisch Museum Rotterdam ­ Het Schielandshuis en aan de Fotoacademie, Fotoschool en Fotogalerie Rotterdam. Zij zijn er volgens de jury uitstekend in geslaagd op een gevarieerde, prikkelende, originele, interactieve en leerzame wijze het publiek te vermaken.

Fotoacademie, Fotoschool en Fotogalerie Rotterdam
De Fotoacademie, Fotoschool en Fotogalerie Rotterdam, dit jaar een nieuwe deelnemer aan de Rotterdamse Museumnacht, verdient de Nieuwe Maan vanwege de dynamische, professionele en toegankelijke presentatie voor een breed en jong publiek. De live fotoshoot was verleidelijk en inspirerend en sprak daarmee jongeren direct aan. De multidisciplinaire aanpak creëerde een belevenis voor de Museumnachtbezoeker. Ondanks dat de ligging van de instelling niet echt in het voordeel werkt, was het er enorm druk.
Fleur Koning die namens de Fotoacademie de prijs in ontvangst nam: "We hadden dit niet verwacht. We hebben keihard gewerkt om iets neer te zetten en dat dit dan zo bekroond wordt, daar zijn we heel erg blij mee. Fantastisch."

Historisch Museum Rotterdam ­ Het Schielandshuis
De allesomvattende programmering van Het Historisch Museum Rotterdam ­ Het Schielandshuis waarbij de bezoeker uiteenlopende activiteiten kreeg aangeboden vielen goed in de smaak bij de jury. Alles werd uit de kast gehaald voor een bijzondere en ontspannende avond waarbij alle zintuigen werden geprikkeld. De jury complementeerde ook de professionele entourage van de presentaties. Van de cocktails in de tuin, de muziek, de make-over-foto's tot aan de vieze verhalen in de Dixi's, elke verdieping had een eigen sfeer zonder het geheel uit het oog te verliezen. Bezoekers werden op alle fronten verwend! Een glunderende Noermi Franken die de Nieuwe Maan namens Het Historisch Museum ontving: "Fantastisch na zo hard gewerkt te hebben met iedereen en al twee keer eerder te zijn genomineerd. Echt super!"

De Nieuwe Maan
De Nieuwe Maan is de waarderingsprijs van de Rotterdamse Museumnacht voor respectievelijk het museum en de galerie of overige instelling die tijdens de Rotterdamse Museumnacht op 7 maart j.l. het meest aantrekkelijke programma hebben neergezet met als doel een nieuw en jong publiek te bereiken. De jury, samengesteld uit duo's van prominenten en jongeren, was buitengewoon verrast door het gevarieerde aanbod en de creatieve vondsten om bezoekers naar binnen te lokken. Andere genomineerde musea waren het Maritiem Museum Rotterdam en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De twee andere genomineerden in de categorie galeries/overige instellingen waren Galerie MAMA en V2_ Instituut voor de instabiele media.

Op www.rotterdamsemuseumnacht.nl is het volledige juryrapport terug te lezen.

Noot voor de redactie,