Wegwijspaddenstoel in nieuwe duurzame jas


OCHTEN, 20090416 -- In samenwerking met ontwerper Jur Strelitski heeft Dehullu Sign Systems een nieuwe milieuvriendelijke en milieubestendige bewegwijzering op palen ontwikkeld. De bewegwijzering is vervaardigd uit natuurlijk materiaal, bambosiet, een in Nederland vrij nieuw, uit bamboevezels gefabriceerd composiet-plaatmateriaal. Dehullu heeft het materiaal in zijn nieuwe toepassing uitgebreid getest volgens de eigen strenge kwaliteitseisen. De palen doen denken aan het wegwijsicoon van weleer, de alom bekende paddenstoel, zij het in een duurzaam nieuw jasje. Onlangs is het eerste project opgeleverd.

De wegwijzerpaal bestaat uit een aantal standaard elementen, een pictogramblok, een top- en een sluitblok. De verwijzingen bovenop de paal en de pictogrammen en verwijzingen in het pictogramblok worden gelaserd. Ze worden in feite door te laseren, uít het materiaal gehaald, waardoor er geen (milieubelastende) materialen toegevoegd worden. Met de bamboe bewegwijzering introduceert Dehullu een duurzame manier om iets te tonen dat tegen weer, water en wind bestand is en jaren mee kan.

Uitgebreid getest
Bambosiet wordt op alternatieve wijze gefabriceerd. Bamboevezels worden, na het impregneren met een formaldehyde-vrij en een hitte gevoelige hars, onder zeer grote druk en bij hoge temperatuur in een mal geperst. Hierdoor ontstaat een paneel dat nog harder en compacter is dan ander plaatmateriaal. Bambosiet heeft een warme en natuurlijke uitstraling en is zeer geschikt voor buitengebruik. Voor Dehullu was het gebruik van Bambosiet nieuw. Daarom heeft het bedrijf uitgebreid getest hoe het materiaal verwerkt en bewerkt kon worden en hoe het zich onder bepaalde weersinvloeden en in water gedraagt.

Met de opening van het nieuwe Brabantse wandelpad `Anders langs de Maas' heeft Dehullu zijn eerste project opgeleverd. De bewegwijzering is uitgezet over de 70 kilometer lange route van het wandelpad. Ontwerper en beeldend kunstenaar Jur Strelitski betrok het vrij onbekende materiaal bambosiet in zijn ontwerp voor het project in opdracht van Landschapsbeheer Oss en de stichting Maasmeanders. In Nederland is bambosiet nog nieuw en worden er voortdurend nieuwe toepassingen ontdekt. Strelitski heeft het materiaal in China leren kennen, waar het al veelvuldig verwerkt wordt, bijvoorbeeld tot treinspoorbielzen. Jur Strelitski: "Bambosiet is in China ontwikkeld als een surrogaat voor hardhout, om geen bossen te hoeven opofferen aan alle spoorlijnen die nog aangelegd moesten worden. Het materiaal is zeer weerbarstig en kan slechts met de diamantzaag en lasersnijder bewerkt worden." De bewegwijzering van het Maasmeander-pad betreft een pilot project voor Dehullu. Verschillende instanties hebben zich al geïnteresseerd getoond in het nieuwe materaal en de techniek.

Over Dehullu
Dehullu is een toonaangevend bedrijf op het gebied van tentoonstellingsbouw, interieurbouw en bewegwijzering. Het bedrijf bestaat ruim 35 jaar. In deze periode is het uitgegroeid tot een holding met drie bedrijfsonderdelen en circa 80 medewerkers. Dehullu opereert in de top van de markt, zowel wat betreft kwaliteit als projectomvang. Het bedrijf heeft klanten in binnen- en buitenland, uit bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg, onderwijs, musea en theaters.





Ingezonden persbericht