Raad van de Europese Unie

P E R S

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 15 april 2009
8712/09 (Presse 88)
P 41/09
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de aankondiging van verkiezingen in Sudan

De Europese Unie is verheugd dat de nationale verkiezingscommissie van Sudan heeft aangekondigd dat in februari 2010 nationale verkiezingen zullen plaatsvinden. Het houden van vrije en eerlijke verkiezingen is een belangrijk onderdeel in de uitvoering van het algemeen vredesakkoord en biedt een perspectief voor een vreedzame nationale politieke en democratische hervorming van Sudan, zoals in de voorlopige nationale grondwet is vastgelegd.
Er moet een gunstig verkiezingsklimaat worden gecreëerd, opdat alle burgers van Sudan aan de verkiezingen deelnemen. Dit omvat de nodige wetswijzigingen inzake media en veiligheid en een behoorlijke informatie en voorlichting van de kiezer. Resterende problemen zoals de bekendmaking van de resultaten van de volkstelling en de afbakening van de grenzen moeten zo spoedig mogelijk worden opgelost. Alles moet in het werk worden gesteld om de voorwaarden te scheppen waarin alle burgers van Darfur hun recht kunnen uitoefenen om in een veilige omgeving aan verkiezingen deel te nemen.
De Europese Unie is samen met de Verenigde Naties en andere internationale partners bereid om, zo nodig, de voorbereidingen en het verloop van de verkiezingen in Sudan te steunen, onder meer door verkiezingswaarnemers te sturen, indien de nationale verkiezingscommissie daarom verzoekt.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en )oorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B ­ 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom