TNS NIPO

Amsterdam, 16 april 2009

Driekwart alle berichten wereldwijd via mobiele telefoon verstuurd In Nederland ligt percentage flink lager

Momenteel wordt wereldwijd bijna driekwart (74%) van alle elektronische berichten via de mobiele telefoon verstuurd. Een enorme toename ten opzichte van een jaar geleden, toen 59% van alle berichten via een mobieltje werd verzonden. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS uitvoerde in 32 markten over de hele wereld. TNS NIPO ondervroeg de Nederlandse populatie.

In opkomende markten - China, India en Rusland bijvoorbeeld - worden aanzienlijk meer berichten via de mobiele telefoon verstuurd dan in gevestigde markten als West-Europa en de Verenigde Staten. Zo gebruikt men in de gevestigde markten voor slechts 49% van alle elektronisch verstuurde berichten de mobiele telefoon. In Nederland ligt dat percentage met 39% nog lager.

Marco Bais van TNS NIPO: 'In gevestigde markten zoals die van West-Europa en de Verenigde Staten, neemt de mobiele telefoon geleidelijk de plaats in van de pc en de vaste telefoonaansluiting. Opkomende markten als China, India en Rusland daarentegen slaan de stap naar de vaste telefoonaansluiting en de pc in feite over. Daar gaat men direct over op de mobiele telefoon. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat consumenten in India twee maal vaker een mobiele telefoon hebben dan een vaste telefoonaansluiting.'

Wereldwijde trend: mobiele telefoon wordt belangrijkste communicatiemiddel Wereldwijd zien we dat de mobiele telefoon het belangrijkste communicatiemiddel aan het worden is. Nederland blijft hierin enigszins achter. Vergeleken met andere landen wereldwijd blijken Nederlanders nog relatief vaak de vaste telefoonlijn te gebruiken voor zowel zakelijke als privégesprekken.

PC nog steeds populairst voor versturen e-mails, mobiele telefoon rukt op De meeste berichten die via de mobiele telefoon worden verstuurd, zijn sms-jes. Voor het verzenden van e-mails is de pc nog steeds het populairst. Toch lijkt ook dit snel te veranderen. In Japan worden bijvoorbeeld al veertig op de honderd e-mails via de mobiele telefoon verzonden, en 69% van de Amerikanen die via de mobiele telefoon e-mailen, gebruikt deze functie dagelijks. Wereldwijd is dat 43%.

Gezien de opkomst van de smartphone is de kans groot dat e-mailen via de mobiele telefoon in de toekomst alleen nog maar populairder wordt. In Nederland is de penetratie smartphones overigens nog relatief laag. Veertien procent van de Nederlanders met een mobiele telefoon heeft nu een smartphone, tegen zeventien procent van de Europese mobiele telefoongebruikers, terwijl de penetratie wereldwijd op twintig procent ligt.

Vergeleken met andere Europese landen downloaden Nederlanders wel iets vaker dan gemiddeld muziek, tv-programma's, games, ringtones, films en andere videocontent.

Mobile Instant Messaging wint snel aan populariteit Mobile Instant Messaging (MIM) is een andere communicatietechnologie die snel aan populariteit wint. Wereldwijd maakt 13% van alle mobiele telefoonbezitters al gebruik van deze toepassing (tegen slechts 2% in Nederland). Onder smartphone-gebruikers is dit zelfs 41%.

Bij verspreiding of publicatie graag de bron TNS NIPO vermelden.