Ingezonden persbericht

Persbericht

Arnhem, 16 april 2009

HELP-campagne biedt koolmonoxidetests aan bij Batavierenrace

De Europese HELP-campagne 'Voor een Rookvrij leven' is met een stand aanwezig bij de start van de 37e Batavierenrace in Nijmegen. De Batavierenrace is de jaarlijkse estafetteloop voor alle studenten van de Nederlandse Universiteiten en een aantal buitenlandse studententeams, afkomstig uit onder andere Slovenië, Noorwegen en Spanje.
Op vrijdagavond 24 april van 21.00 tot 23.30 uur zullen de medewerkers van de campagne de deelnemende teams een gratis koolmonoxidetest aanbieden. Koolmonoxide (CO) is een van de gevaarlijkste stoffen in sigarettenrook.
Aan de hand van de koolmonoxidetest kunnen rokers, meerokers en niet-rokers zien wat de gevolgen van roken zijn op hun lichaam. De test maakt ook de gevaren van passief roken duidelijk en laat zien hoe intensief een (mee)roker inhaleert.

De HELP-stand staat tussen het aankomstpunt van de deelnemers en de start van de race aan het Universitair Sportcentrum. Om 00.00 uur gaan de eerste teams van start vanaf het Sportcentrum bij de Radboud Universiteit aan de Heyendaalseweg 141. In totaal telt de Batavierenrace 330 teams van 25 personen, waarvan 20 internationale teams.

Eén minuut
De test neemt slechts een minuut in beslag en is voor iedereen geschikt. Bij de HELP-stand kunnen de studenten ook terecht met vragen over roken en gezondheid, stoppen met roken en meeroken.

Doel campagne
Het doel van de campagne is jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar te informeren over de schadelijke gevolgen van (mee)roken, jongeren te helpen om niet met roken te beginnen en ze te helpen de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan.

---