Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Stichting De Gouden Ganzenveer

11 januari 2009

 

Gouden Ganzenveer 2009 voor Adriaan van Dis

Aan de schrijver Adriaan van Dis is de Gouden Ganzenveer 2009 toegekend.

De Academie de Gouden Ganzenveer ziet Van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een bijzondere manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien. Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen. Dat deed hij al als journalist en redacteur bij NRC-Handelsblad, maar als spreker en interviewer maakte het zijn boekenprogramma 'Hier is... Adriaan van Dis' legendarisch. Later bewees hij zijn talent opnieuw als presentator van VPRO's Zomergasten, maar in het bijzonder bleek zijn begaafdheid als interviewer en observator in de serie documentaires over zijn reizen en ontmoetingen in Afrika. Als schrijver heeft hij zijn naam gevestigd met een reeks essays, novellen en romans, waarvan De Wandelaar (2007) als een voorlopig hoogtepunt kan worden beschouwd. Steeds valt op hoe hij als romancier autobiografische elementen weet te verbinden met intrigerende fictieve personages, in wier leven de maatschappelijke werkelijkheid en de actualiteit tot uitdrukking komt. Van Dis is in zijn werk niet alleen opvallend veelzijdig en vernieuwend, maar toont zich ook gehecht aan behoud van stijl en goede smaak in woordgebruik en presentatie. De toon is meestal licht, maar de onmiskenbare neiging tot ironie staat empathie voor zijn echte en fictieve hoofdpersonen nooit in de weg. Naar het oordeel van de Academie de Gouden Ganzenveer is Adriaan van Dis de ideale laureaat voor de Ganzenveer 2009.  

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 april 2009 in Amsterdam. Een weerslag van deze Academiebijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.

 

De Academie kent jaarlijks de Gouden Ganzenveer toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze culturele prijs wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen.

Voorgaande laureaten zijn Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

 

Uitgebreide informatie is te vinden op www.goudenganzenveer.nl

 

De Gouden Ganzenveer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Centraal Boekhuis BV, De Nederlandsche Bank NV, PricewaterhouseCoopers NV, Koninklijke Boom uitgevers, NDC|VBK de uitgevers en WPG Uitgevers BV.

*  *  *  *  *  *  *  * 

Noot aan de redactie
 

Bijlagen:


- Samenstelling van Academie en bestuur


- Beknopte biografie Adriaan van Dis

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Annechien Visser, Stichting De Gouden Ganzenveer http://www.goudenganzenveer.nl/contact.html


- Samenstelling van Academie en bestuur -

Academie De Gouden Ganzenveer
De heer prof. dr. P. Schnabel, voorzitter
Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
Universiteitshoogleraar UU

De heer prof. drs. G.J.N.H. Cerfontaine
Hoogleraar Regional Innovation Policy Universiteit Maastricht Voormalig President & CEO Schiphol Group

De heer mr. M.J. Cohen
Burgemeester gemeente Amsterdam

Mevrouw prof. ir. F.M.J. Houben
Founding partner Mecanoo architecten en Hoogleraar Mobiliteitsesthetiek TU Delft

De heer mr. G. Mak
Schrijver

Mevrouw prof. dr. M.T.C.Mathijsen-Verkooijen
Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde UvA

De heer mr. drs. A. Nicolaï
Tweede Kamerlid VVD

Mevrouw J. van Nieuwenhoven
Oud-voorzitter Tweede Kamer der Staten Generaal

Mevrouw drs. N. Noordervliet
Schrijfster

De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan
Voorzitter Sociaal-Economische Raad

De heer prof. dr. H.W. van Os
Hoogleraar Kunst en Samenleving UvA

Mevrouw mr. W. Sorgdrager
Lid Raad van State

De heer mr. dr. H.D. Tjeenk Willink
Vice-president Raad van State

De heer mr. B.E.M. Wientjes
Voorzitter VNO-NCW

De heer J. Zwagerman
Laureaat 2008

Bestuur De Gouden Ganzenveer
De heer drs. J.G. Gaarlandt, voorzitter
De heer m.sc. J.A. Boom
De heer mr. A.D.H. Fockema Andreae
Mevrouw drs. J.A.B. Leppink
Mevrouw prof. dr. H.M. Prast
De heer E. W. Veen

Laureaten
2009 - Adriaan van Dis
2008 - Joost Zwagerman
2007 - Tom Lanoye
2006 - Peter van Straaten
2005 - Maria Goos
2004 - Kees van Kooten
2003 - Jan Blokker
2002 - Michaël Zeeman


- Beknopte biografie Adriaan van Dis -

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver van een groot oeuvre dat men kan onderverdelen in Indische romans, karakterromans en reisromans.

Van Dis groeide op temidden van halfzussen en ouders met een Indische geschiedenis. Hij studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans, werkte bij NRC-Handelsblad en presenteerde televisieprogramma's. Landelijke bekendheid verwierf Adriaan van Dis met het programma Hier is... Adriaan van Dis, dat op 16 maart 1983 de première op de Nederlandse televisie beleefde. Sinds 1992 wijdt hij zich volledig aan de literatuur al keerde hij na 1999 nog vier seizoenen terug op de televisie als presentator van het VPRO-programma Zomergasten.

Zijn boeken werden in vele talen vertaald.

Van Dis is in zijn boeken een scherpe observator: een buitenstaander, maar wel een zeer betrokken buitenstaander.

Van Dis woont sinds 2003 in Parijs. De stad inspireerde hem in 2004 tot het schrijven van de gids Onder het zink. Het boek is een verslag van een 'inburgeringsproces' van een Nederlander in Parijs. Van Dis wordt niet alleen door bewondering gedreven. 'Parijs is een meervoud' schrijft hij en daarom verkent hij ook het lelijke en de schaduwkanten, zoals de ellende in de buitenwijken en het Parijs van de illegalen en de arme immigranten. Zo is Parijs ook de spiegel van het leven in een veranderend Europa.

In 2007 verscheen de succesvolle roman De wandelaar, die zich afspeelt in Parijs. Deze roman verbindt de eeuwige thema's van goed en kwaad met de belangrijke sociale thema's van deze tijd, zoals migratie, noord-zuidverhoudingen en mondialisering. Het zijn thema's die Van Dis ook aansneed in de zevendelige reeks documentaires over reizen en ontmoetingen in Afrika Van Dis in Afrika en die ook in zijn laatste boek Leeftocht (eind 2007; dagboekfragmenten, reisverhalen en essays) aan de orde komen.

Prijzen: Gouden Ezelsoor (Nathan Sid), Nipkowschijf (Hier is... Adriaan van Dis), Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs (Indische Duinen), Nipkowschijf (Van Dis in Afrika) en de Groenman Taalprijs.

Op donderdag 16 april neemt Adriaan van Dis de Gouden Ganzenveer 2009 in ontvangst.