Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, februari 2009

SPRINGDANCE 2009: jubileumfeest
toppers vernieuwende dans en talent van de toekomst

De 25e editie van het internationale festival voor hedendaagse dans en performance SPRINGDANCE brengt van 16 tot 26 april 2009 vernieuwende dansmakers uit de hele wereld naar Utrecht. Het wordt een bruisend tiendaags evenement met dansvoorstellingen van o.a. Anne Teresa De Keersmaeker, Jérôme Bel en Bruno Beltrão, plus unplugged performances, dagelijkse Springdance talks, een hiphopparty, meet&greets met choreografen, een tecktonik happening op de Neude, een symposium én een beeldend kunst installatie van William Forsythe.

SPRINGDANCE 2009 toont in deze jubileumeditie een verscheidenheid aan niet eerder in Nederland vertoonde voorstellingen van vooruitstrevende dansmakers en jonge choreografie- talenten uit verschillende landen (o.a. Frankrijk, Duitsland, Japan, Brazilië, Israël, Engeland, Roemenië). De voorstellingen zijn een kruising van hedendaagse dans, performance, hiphop, theater en zelfs flamenco. De choreografen laten zich beïnvloeden door deze stijlen en creëren een geheel eigen, nieuwe vorm.

De nieuwe artistiek directeur van SPRINGDANCE Bettina Masuch blikt in deze editie van Springdance terug op de traditie van de hedendaagse dans en presenteert daarnaast de dansmakers van nu en de toekomst

Programma
SPRINGDANCE 2009 opent 16 april op bijzondere wijze. Bettina Masuch heeft de toonaangevende choreograaf Jérôme Bel (FRA) gevraagd voor Springdance een voorstelling te maken met Lutz Förster (lid van Tanz Theater Wuppertal van Pina Bausch, DEU). In deze solovoorstelling blikt Lutz terug op zijn eigen carrière als danser van o.a. Pina Bausch, de Jose Limon Company en Bob Wilson.
Verder keert Anne Teresa De Keersmaeker (BEL) na jaren terug bij Springdance met een herneming van het wereldberoemde stuk Rosas danst Rosas - sinds 1993 niet meer vertoond. De choreografe danst zelf de voorstelling samen met een nieuwe jonge cast. Oude bekenden van Springdance zijn de Braziliaanse Bruno Beltrão, die in 2005 met zijn Grupo de Rua bij Springdance zeer enthousiast werd ontvangen. Hij komt naar Utrecht met zijn nieuwe hiphop voorstelling H3. En Jeremy Wade (USA/DEU) presenteert zijn nieuwste solovoorstelling; hij nam in 2006 deel aan de Dialogue en was tevens op het Springdance festival van 2007 te zien. Een ander hoogtepunt is een installatie van William Forsythe (USA/DEU) - icoon in de hedendaagse dans - in het Centraal Museum. Speciaal voor de jubileumeditie presenteert Forsythe een nieuwe serie choreografische objecten: de installatie Defenders Part 3 / de film 1-2-3 en nog een nieuw werk beleven tijdens het festival hun première. Verder is er nieuw werk te zien van jonge vernieuwende choreografen, zoals Yasmeen Godder (ISR), Rachel Krische (GBR), Laurent Chetouane (FRA), Chris Leuenberger & Jenny Beyer (NLD), Ivo Dimchev (NLD/BUL), Israel Galvan (ESP), Hiroaki Umeda (JAP) e.a.

Stimulans voor aanstormend choreografietalent
De DIALOGUE (het talentontwikkelingsprogramma voor aanstormend choreografisch talent) wordt, volgend op de pilot van 2008, geïntegreerd in het festival en gaat verder onder de naam EUROPE IN MOTION. Twaalf jonge choreografen uit Nederland, Roemenië en Groot-Brittannië gaan tijdens het festival vijf dagen met elkaar in gesprek over hun werkwijzen, methoden en inspiratiebronnen en presenteren daarna aan het publiek korte previews en onderzoekspresentaties.

Drie deelnemers van de Dialogue van vorig jaar presenteren dit festival na een kort werktraject een gezamenlijk drieluik: Beginning, Middle, End door Madalina Dan (ROU), Andrea Bozic (NLD) en Michael Pinchbeck (GBR).

Facts SPRINGDANCE 2009
datum // do 16 ­ zo 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum en op de Neude.
speciaal voor de bezoeker // Springdance biedt een aantal toegankelijk routes en een Springdance-
kijkcursus, die bezoekers wegwijs maken in het
programma.
informatie // mail@springdance.nl /
www.springdance.nl
start online kaartverkoop // 14 februari