Ingezonden persbericht


Persbericht

Pieter Wispelwey
bij het NNO

Groningen, 6 april 2009 - Op 16, 17 en 18 april speelt cellist Pieter Wispelwey opnieuw bij het NNO. Op het programma staan Van Wassenaers Concerto nr. 5, Haydns Celloconcert nr.1, Schiebe's Sinfonia à 4 en Mozarts Symfonie nr. 29. Het concert onder leiding van dirigent Stefan Vladar wordt in de Weense opstelling uitgevoerd waarbij het orkest de werken op een zo historisch mogelijke manier interpreteert.

Programma
Dit programma staat geheel in het teken van de 18e eeuw. De eeuw waarin aan Europese vorstenhoven een bloeiend muziekleven heerste. De eeuw ook waarin de geleidelijke stijlverandering van Barok naar Klassiek zich aftekende. In 1980 werd in het Twentse kasteel Twickel een bijzondere vondst gedaan: het manuscript van Zes Concerti Armonici. De componist bleek een 18e-eeuwse edelman en bestuurder te zijn: Unico Wilhelm Graaf van Wassenaer Obdam. Van Wassenaer componeerde tussen 1725 en 1740 de Concerti Armonici voor besloten huisconcerten die hij samen gaf met Willem Bentinck in Den Haag. Haydn componeerde zijn Celloconcert nr. 1 voor de virtuoos Joseph Weigl in 1761 waarin vrolijkheid de boventoon voert. Johann Adolf Scheibe is minder bekend, maar aan het Deense hof van Christian de Zesde werd deze Duitse Barokcomponist op handen gedragen. Tot slot een van de meest fascinerende symfonieën van Mozart: de symfonie nr. 29, een aanmerkelijk langere symfonie dan tot dan toe gebruikelijk en de hoekdelen worden bekroond met uitgewerkte coda's.

Dirigent Stefan Vladar
Cello Pieter Wispelwey

Van Wassenaer Concerto nr. 5
Haydn Celloconcert nr. 1
Scheibe Sinfonia à 4
Mozart Symfonie nr. 29

do 16 april | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur vr 17 april | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur za 18 april | Drachten | De Lawei | 20.00 uur

Pieter Wispelwey
Pieter Wispelwey werd geboren in Haarlem en studeerde bij Dicky Boeke en Anner Bijlsma in Amsterdam. In 1992 was Wispelwey de eerste cellist die de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs ontving. Als hoogtepunten van toekomstige optredens met orkest kunnen vervolgengagementen genoemd worden met de volgende orkesten: Boston Symphony, Budapest Festival Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, eerste optredens met de Dallas Symphony, Strasbourg Philharmonic, Württembergisches Kammerorchester, Tokyo Symphony, Osaka Philharmonic en uitgebreide tournees met het Basel Kammerorchester en de Academy of Ancient Music. Toekomstige recitals omvatten concerten als deel van de Montecarlo Printemps des Arts, de festivals van Aldeburgh, Brinkburn, English Haydn, Besançon en het Festival van Vlaanderen, Bordeaux's Grand Théâtre en Londen's Indigo2 Concert Hall en tournee's door Duitsland, Japan, Korea en Noord-Amerika. In 2009 and 2010 zal Wispelwey tevens op tournee gaan als deel van een trio met Viktoria Mullova en Kristian Bezuidenhout. Wispelwey is een graag geziene cellist bij internationale festivals en toporkesten. In 2007 speelde hij Elgars Celloconcert bij het NNO tijdens het Vrienden Wensconcert, dat enthousiast door publiek en pers werd ontvangen. Pieter Wispelwey bespeelt een cello uit 1760 van Giovanni Battista Guadagnini en een barokcello van Rombouts uit 1710.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,