Wereldpremière opera 'De Waterman' in Dordrecht

Muziektheater Hollands Diep heeft een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur, De Waterman van Arthur van Schendel, laten bewerken tot een opera. De componist is Hans Koolmees, de tekstbewerking is van Erik-Ward Geerlings. De opera wordt uitgevoerd in het fascinerende Ketelhuis van het Energiehuis in Dordrecht, een 19de eeuws industrieel monument met een prachtige akoestiek.

De opera gaat op 16 april 2009 in Dordrecht in wereldpremière en wordt uitgevoerd door solisten en een vocaal ensemble. De rol van De Waterman wordt gezongen door Arnout Lems, zijn vrouw Marie door Machteld Vennevertloo. De opera wordt begeleid door het DoelenEnsemble onder leiding van Jurjen Hempel, de regie is van Cilia Hogerzeil.

Het verhaal gaat over een gedreven binnenschipper, die zich niet kan voegen in de geaccepteerde sociale en religieuze orde. Alleen het water is zijn huis. Water en religie: twee oer-Hollandse en tegelijk hevig actuele thema's!

De Opera speelt slecht op enkele dagen te weten 16 april (wereldpremière), 18, 24 en 25 april, 1, 2, 8, 9 mei 2009, aanvang 20.30 uur. De kaartverkoop geschiedt via Schouwburg Kunstmin, telefoon (078) 639 79 79 of via www.kunstmin.nl. Toegangsprijs 31 euro (inclusief reserveringskosten).

Nevenprogramma's
Als nevenprogramma is de filmdocumentaire 'Schipperskind' gemaakt, door jongeren van de schippersinternaten De Singel in Dordrecht, Julia in Zwijndrecht en De Meerpaal in Capelle a/d IJssel. In deze documentaire schetsen schipperskinderen hun visie op de binnenvaart. De regie, montage en begeleiding is in handen van de documentairemaker Chai Locher. De film is vooraf aan alle operavoorstellingen te zien.

Rondvaart
Het operapubliek kan voorafgaande aan de opera genieten van Dordrecht op het water met een rondvaart op de fluisterboot, De Dordtevaer door de prachtige grachten, onder de oude bruggen en langs kolossale pakhuizen.

Meer informatie over de opera, het randprogramma en/of de rondvaart via www.muziektheaterhollandsdiep.nl
Links: http://www.muziektheaterhollandsdiep.nl