Gemeente Soest

.

Zomerschoon breekt weer los

19 januari

Vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2009

Als bewoners van Soest binnenkort last krijgt van schoonmaakkriebels, aanpakdrang en/of een ongewoon grote belangstelling voor hun eigen omgeving, zijn ook zij vermoedelijk besmet met het Zomerschoonvirus...

Geen paniek! Zomerschoon is absoluut ongevaarlijk, hoewel vaak wel een lichte vorm van verslaving wordt geconstateerd. Wie een keer aan Zomerschoon mee heeft gedaan, wil elk jaar weer opnieuw meedoen. Een verrassend effect, want de meeste bewoners zien meedoen aan Zomerschoon in eerste instantie vaak helemaal niet zitten. Iets in je eigen straat of buurt schoonmaken klinkt natuurlijk ook helemaal niet leuk... Toch blijkt elk jaar opnieuw dat het wél leuk is.

Voor de buurt

Voor wie het nog niet weet: Zomerschoon is een soort moederdag voor de buurt, het is een feestelijk getinte dag om de straat, buurt, dorp even lekker in het zonnetje te zetten. Het is een dag waarop bewoners van Soest de handen uit de mouwen steken om met elkaar `iets' in en voor de buurt te doen. Iets waardoor de buurt schoner, gezellig, mooier en/of prettiger wordt. Zomerschoon = samen werken aan een fijne buurt om in te wonen en te spelen. Zomerschoon = `handen uit de mouwen' en `niet kletsen, maar poetsen'.

Van alles

Op verschillende plekken in Soest en Soesterberg vinden met Zomerschoon allerlei activiteiten plaats. In de ene straat wordt een zandbak leeggeschept; in een andere straat worden de voortuinen opgeknapt van de buren die dat zelf niet meer kunnen; in weer een andere straat worden saaie paaltjes in vrolijke kleuren geschilderd; weer ergens anders voert men een ludieke actie tegen hondenpoep; op weer een andere plek organiseert men spelletjes voor de kinderen; in de bossen en langs de Eem ruimen natuurliefhebbers zwerfvuil... Tijdens Zomerschoon gebeurt er elk jaar van alles. En dat mag ook. Bewoners bepalen zelf wat zij willen doen met Zomerschoon, de gemeente helpt desgewenst met de organisatie en zorgt daar waar mogelijk voor materiële ondersteuning.

17 en 18 april

Traditiegetrouw bestaat Zomerschoon uit twee dagen: een vrijdag en een zaterdag. Op de vrijdag is de beurt aan de scholen. Vorig jaar deden bijna alle basisscholen mee.

Op zaterdag is het de beurt aan de bewoners. De gemeente zorgt voor ondersteuning en ook de RMN, Greenfors, Portaal en De Alliantie verlenen medewerking. Wie meedoet wordt van harte uitgenodigd om op zaterdag 18 april de dag te beginnen met een zomerschoonontbijtje op het gemeentehuis. Daarna gaat iedereen in de eigen buurt aan de gang.

Willen bewoners ook iets doen?
Meedoen?
Weten waar in Soest zomerschone voorbereidingen worden getroffen? Of gewoon lekker in uw eigen straat aan de gang?

Dan kunnen zij zich aanmelden via e-mail zomerschoon@soest.nl, of telefonisch (035) 609 38 18. Wees gewaarschuwd: wie dit jaar meedoet, wil volgend jaar weer.