Gemeente Venray


13 maart 2009

B en W Venray organiseren leefbaarheidsconferentie

Het college gaat via een breed opgezette conferentie op 17 april onderzoeken welk beleid mogelijk en noodzakelijk is met het oog op de leefbaarheid in de dorpen en wijken op de langere termijn. Tegelijk wil het college informatie ophalen ten behoeve van de herijking van de Strategische visie 2020.

Een herijking van de Strategische visie is gewenst als gevolg van de gemeentelijke herindeling en meer algemene ontwikkelingen op het gebied van economie, bevolking en decentralisatie van overheidstaken. "We kunnen er niet omheen", aldus wethouder leefbaarheid Elly van Dijck, "vooral door krimp, vergrijzing en ontgroening van de bevolking kan de leefbaarheid in de dorpen en wijken onder druk komen te staan. Vanuit een realistisch toekomstbeeld willen we met burgers en maatschappelijke partners praten over wat dat betekent voor ons huidige leefbaarheidbeleid".

Burgemeester Jos Waals, portefeuillehouder voor de herijking Strategische visie: "We kunnen op de leefbaarheidconferentie belangrijke bouwstenen ophalen voor onze toekomstvisie op het nieuwe Venray, daarnaast zoeken we nog naar andere mogelijkheden om burgers te betrekken bij onze visiediscussie".

Vrijwel gelijktijdig organiseert het gebiedsbureau Venray Meerlo-Wanssum een conferentie over de plattelandseconomie. Waals: "Beide conferenties sluiten goed op elkaar aan. Een gezonde en innovatieve plattelandseconomie is immers een belangrijke voorwaarde voor de leefbaarheid. Dat levert dan meteen weer nieuwe bouwstenen voor de herijking Strategische Visie 2020. Tezamen met de economische visie en de woonvisie hebben we dan alle puzzelstukjes bij elkaar."

De leefbaarheidconferentie vindt plaats op vrijdag 17 april, de conferentie over plattelandseconomie op maandag 20 april. Vooraankondigingen en uitnodigingen gaan op korte termijn de deur uit. Bij de organisatie van de leefbaarheidconferentie wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de deelname van maatschappelijke partners uit de drie nieuwe dorpen. In de conferentie over plattelandseconomie spreekt dat voor zich aangezien Meerlo-Wanssum deel uitmaakt van het gebiedsbureau.