Technische Universiteit Delft

Grondbewegingen

door M&C

Promotie van dhr. H.D. Netzel: "Building Response due to Ground Movements"


17 april 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer H.D. Netzel | Diplom-Ingenieur Bauingenieurwesen, Duitsland promotor | Prof.dr.ir. J.G. Rots Bk/CiTG

Building Response due to Ground Movements

In de afgelopen jaren zijn vaak gebouwschades van bestaande gebouwen door de nabijgelegen bouw van ondergrondse, binnenstedelijke bouwprojecten voorpaginanieuws geworden.

Voor een ontwerp van een binnenstedelijk bouwproject is een risicoanalyse in het ontwerpstadium van groot belang voor het vaststellen van de invloeden van trillingen en zettingen op belendende gebouwen. De randvoorwaarden en eisen vanuit de omgeving en de diverse belanghebbende partijen zoals eigenaren van gebouwen of nutsbedrijven voor leidingen kunnen belangrijke restricties vormen voor het ontwerp van ondergrondse bouwwerkzaamheden.

De invloeden van de bouwwerkzaamheden op de directe omgeving kunnen grote politieke, technische en financiële gevolgen hebben. Het voorspellen van grondvervormingen door ontgravingen en het vaststellen van daaruit resulterende potentiële schaderisicoâs aan belendende gebouwen vormen daarom een belangrijk onderdeel van het risicomanagement bij ondergrondse werkzaamheden in stedelijke gebieden.

Betrouwbare voorspellingsmethodieken zijn daarom cruciaal voor de kwantificatie van schaderisicoâs in een vroeg ontwerpstadium. De voorspelde vervorming uit het ontwerp in combinatie met monitoring moeten ter bewaking van de omgevingsbeïnvloeding gedurende de uitvoering worden gebruikt om de impact op belendende gebouwen te kunnen beheersen en minimaliseren.
Een proactieve risicobeheersing moet tijdens de bouwfase worden gevolgd zodat tijdig mitigerende maatregelen genomen kunnen worden, voordat schade dreigt te ontstaan.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.