Technische Universiteit Delft

Milieutechnisch ontwerpen

door M&C

Afscheidsrede van Prof.ir. C.A.J. Duijvesteijn

17 april 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. C.A.J. Duijvesteijn | Faculteit Bouwkunde

Prof. ir. Kees Duijvestein neemt afscheid als hoogleraar milieutechnisch ontwerpen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Sinds 1972 is Kees Duijvestein aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft verbonden. Vanaf 1992 is hij aan de faculteit verbonden als hoogleraar milieutechnisch ontwerpen en onderzoekt hij de ruimtelijke kwaliteit van het bouwen in relatie tot sociale, economische en milieuaspecten.Â

Op vrijdag 17 april 2009 zal prof.ir. Kees Duijvestein zijn afscheidsrede uitspreken in de Aula van de TU Delft. Op donderdag 16 april 2009 wordt een afscheidssymposium georganiseerd met als onderwerp de 4P's. De 4P's staan voor People, Planet, Prosperity en Project. Een voorproefje van het symposium vind u op www.4ptetraeder.nl.

Het symposium wordt geopend door minister dr. Jacqueline Cramer. Verschillende sprekers zullen tijdens het symposium vanuit hun expertise ingaan op een of meerdere Pâs. Sprekers tijdens dit symposium zijn prof. ir. Arnold Reijndorp, prof. dr. Lucas Reijnders, prof. dr. Arnold Heertje, Jan Jaap van der Wal, prof. dr. ir. Anke van Hal, Adri Duivesteijn, prof. ir. Dirk Sijmons, ir. Frank Bijdendijk, prof. dr. ir. Hugo Priemus, prof. dr. Wubbo Ockels, drs. Jan Schouw en prof. dr. ir. Taeke de Jong. Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie. Het symposium is bedoeld voor een brede groep âduurzaamâ geïnteresseerden en voor alle studenten van de TU Delft.

Inhoud Symposium
De Verenigde Naties, de EU, landen, bedrijven en NGOâs streven naar een duurzame ontwikkeling. Zij doen dat op basis van de triple-P: People, Planet en Prosperity (VN: Rio de Janeiro 1992 en Johannesburg 2002).
Bij de (her-)ontwikkeling van de gebouwde omgeving, bij productontwerp en bij het in gang zetten van processen is aandacht voor deze âtriple Pâ van groot belang.

People staat voor de sociale kwaliteit, met als mogelijke themaâs welzijn, gezondheid, (keuze-) vrijheid, sociale samenhang, rechtvaardigheid (ook naar latere generaties en buitenland), participatie en veiligheid.
Planet staat voor de milieukwaliteit, met energie, water, materiaal, mobiliteit, afval en ruimte, natuur en landschap. Prosperity staat voor de economische kwaliteit met winst, welvaart, transparantie, betaalbaarheid, werkgelegenheid en voorzieningen. De drie Pâs van de triple-P vormen samen een driehoek. Ontwikkelingen, plannen en maatregelen moeten in samenhang en in de juiste verhouding voldoen aan deze drie kwaliteiten. Een vierde P wordt toegevoegd aan de triple-P. Deze P staat in de gebouwde omgeving voor Project met als themaâs ruimtelijke kwaliteit, relaties door de schalen heen, flexibiliteit, diversiteit, evenwicht en schoonheid. NB: Bij beleidsontwikkeling staat de P voor Proces en bij Productontwikkeling voor Product. De tetraëder die zo ontstaat kan gebruikt worden binnen een plan of ontwikkeling om het belang van de verschillende kwaliteiten, van de onderliggende themaâs en relaties aan te geven. De kwaliteit ie het belangrijkst wordt geacht komt in de top, maar zal altijd gesteund moeten worden door de andere kwaliteiten. Na deze prioriteitstelling volgen nog het bepalen van de ambities en het integreren van de themaâs tot een compleet plan, ook daarvoor zijn âtoolsâ beschikbaar.

Bij de duurzame (her-)ontwikkeling van plekken, producten, processen en theorieën is dan een afgewogen en evenwichtige keuze gemaakt die steunt op de basis van People, Planet en Prosperity.

Â

Â

Â