Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie prof.dr. S.G. van de Lecq

Titel oratie
Pensioenmarkten in spannende tijden

---

Leerstoel:
Bijzonder hoogleraar Pensioenmarkten

Datum

17 april 2009 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Kennis over werking pensioenmarkten in deze spannende tijden cruciaal

De Nederlandse en Europese pensioensector zijn meer dan ooit in beweging. Er zijn veel economische theorieën en praktijkervaringen over de mogelijkheden en beperkingen van marktwerking. In haar oratie 'Pensioenmarkten in spannende tijden' gaat mw. prof.dr. Fieke van de Lecq in op het belang van goed inzicht in de voordelen en beperkingen van marktwerking in de pensioensector, juist in deze tijd. Van de Lecq aanvaardt op vrijdag 17 april 2009 het ambt van bijzonder hoogleraar Pensioenmarkten in de Erasmus School of Economics, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR, en mede mogelijk gemaakt door pensioenbeheerder Cordares.

De leerstoel heeft tot doel onderzoek en onderwijs te genereren rondom het thema marktwerking in de pensioensector. De vraag die daarbij wordt gesteld is of en hoe pensioenmarkten beter kunnen werken, zodat de sector als geheel goed is toegerust voor de uitdagingen van vergrijzing en internationalisering. Cordares ondersteunt de leerstoel, in de verwachting hiermee de sector als geheel te versterken. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan pensioenuitvoeringsbedrijven, maar ook aan pensioenfondsen en andere soorten bedrijven en organisaties.

Prof.dr. Fieke van de Lecq (1966) werd per 1 september 2008 benoemd als bijzonder hoogleraar Pensioenmarkten. Zij combineert de deeltijdleerstoel aan de Erasmus School of Economics met de functie van onderzoeksmanager financiële sector bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Tijdens haar loopbaan bekleedde zij functies in onderzoek, beleid, bedrijfsleven en media, waarvan de functie als hoofdredacteur van Economisch Statistische Berichten (ESB) de bekendste is. Zij publiceerde diverse artikelen in pensioenvakbladen en verzorgde samen met dr. O.W. (Onno) Steenbeek de bundel 'Kosten en baten van collectieve pensioensystemen'. Van de Lecq studeerde algemene economie en bedrijfseconomie, waarna ze promoveerde in de geldtheorie.