Gemeente Soest

.

Zomerschoonvirus losgebroken

07 april

Ook dit jaar blijkt het Zomerschoonvirus weer uiterst besmettelijk te zijn. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 april steken honderden Soesters en Soesterbergers de handen uit de mouwen om de buurt waarin ze wonen een Zomerschoonse opknapbeurt te geven.

Het jaarlijks terugkerende twee dagen durende Zomerschoon genereert ook dit jaar een prettige schoonmaakwoede. Alleen al op de vrijdag stropen onder schooltijd 2.556 kinderen de mouwen op. De scholen die meedoen zijn: de Startbaan, de Postiljon, de Wegwijzer, de Driesprong, de Van der Huchtschool aan de Libel, de Van der Huchtschool aan de Paulus Potterstraat, de Montessorischool, de Ludgerusschool, de Prins Willem Alexander, de Waterinkschool, de Egelantier, de Bron, de Da Costa én De Werveling. Evenals in voorgaande jaren trakteert bakkerij Schat alle kinderen die meedoen weer op een lekkere krentenbol en de kinderen van scholen die meedingen naar de Zomerschoon Wisseltrofee krijgen ook iets anders...

Schoon, spel, spanning en sensatie

De Zomerschoon Wisseltrofee is een nieuw - en in de toekomst hopelijk felbegeerd - fenomeen. Dit jaar wordt hij voor het eerst toegekend aan de school, die in ogen van de jury de meest indrukwekkende presentatie geeft van activiteiten die in schoolverband ondernomen worden en die een schonere, een gezelliger, een groenere en/of een veiliger buurt tot gevolg hebben.

Scholen die zich daarvoor hebben opgegeven komen op vrijdagmiddag naar het gemeentehuis om daar de uiterst deskundige jury, onder wie wethouder Lemmen en Rob Kleinegris van wbt Overhees, te laten zien, horen, voelen óf ruiken wat hun persoonlijke bijdrage is. Natuurlijk wordt de middag geen saaie opsomming van activiteiten, de schoolkinderen worden ook op een spannend spel onthaald.

Villa Kakelbont

Ook na schooltijd wordt er nog hard gewerkt. Zo gaan de kinderen van Villa Kakelbont 's middags in kleine groepjes, onder begeleiding, in de buurt van de Driehoeksweg zwerfvuil ruimen. "Kinderen vinden het leuk om mee te doen met Zomerschoon", zegt juf Netty, "en wij ook. We maken een schoonmaakwandeling langs de rustige straten hier. Hartstikke leuk. Samen schoonmaken is gezellig én belangrijk, want jong geleerd is oud gedaan."

Ook op zaterdag zijn er in Soest en Soesterberg tal van activiteiten waardoor ons dorp weer net een stukje schoner, groener, veiliger en gezelliger wordt. Traditioneel begint de Zomerschoonzaterdag met een ontbijt op het gemeentehuis.

Meedoen met Zomerschoon is nog mogelijk. Inwoners kunnen bellen met (035) 609 38 18, of mailen naar zomerschoon@soest.nl of schrijf u op het online formulier. Maar wees gewaarschuwd, het zomerschoonvirus is onuitroeibaar: wie eenmaal heeft meegedaan doet dat volgend jaar weer.