Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 7 april 2009

De opstanding van Jezus: feit of fictie?

Publiekslezing hoogleraar Claudia Setzer uit New York

Is Jezus werkelijk uit de dood opgestaan, was zijn graf echt leeg en hebben zijn volgelingen hem echt weer in levenden lijve ontmoet? De meeste bijbelwetenschappers trekken de letterlijke interpretatie van het bijbelverhaal in twijfel. Zij brengen alternatieven naar voren, zoals het idee dat de verrijzenis van Jezus het product is van visioenen en collectieve hallucinaties, of dat de opstanding een religieuze metafoor is. Op 17 april organiseert het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de Faculteit Geesteswetenschappen een publiekslezing over de interpretatie van de opstanding door hoogleraar Claudia Setzer uit New York.

De vraag of Jezus wel met lichaam en al verrezen is, werd onlangs weer een hot item door een omstreden interpretatie van een archeologische vondst uit 1980. In dat jaar werd een groot rotsgraf ontdekt met tien beenderenkistjes (ossuaria) in de wijk Talpiot, vijf kilometer ten zuiden van de Oude Stad van Jeruzalem. In 2007 publiceerden Simcha Jacobovici en Charles Pellegrino een boek waarin zij de stelling verdedigen dat dit het graf is van Jezus en een aantal van zijn familieleden.

Vele christenen waren geschokt. Maar staat het nieuwtestamentisch geloof in Jezus' verrijzenis echt op losse schroeven als dit inderdaad het graf van Jezus zou zijn, en als het beenderenkistje waarop de naam Yeshua Ben Yosef (Jezus, de zoon van Jozef) staat gegrift, inderdaad zijn botten zou bevatten? Deze vragen vormen de achtergrond van de publiekslezing Life beyond death in Matthews gospel: Religious metaphor or bodily reality?

De publiekslezing wordt gehouden door prof. Claudia Setzer uit New York. Zij is hoogleraar Religious Studies aan het Manhattan College. Haar onderzoek heeft betrekking op het Nieuwe Testament, de Hebreeuwse Bijbel en het vroege jodendom.