Gemeente Voorschoten

oorspronkelijk landschap Duivenvoorde corridor

Subsidie voor herstel oorspronkelijk landschap Duivenvoorde corridor

Duivenvoorde corridor Op vrijdag 17 april tekenen gedeputeerde Evertse van de provincie Zuid-Holland, wethouder Houtzager van de gemeente Leidschendam-Voorburg en wethouder Horlings van de gemeente Voorschoten een Overeenkomst Integrale Groenontwikkeling Duivenvoorde corridor. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt tussen de drie partijen over de inzet van de subsidie uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied in de Duivenvoorde corridor.

De Duivenvoorde corridor is het gebied tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. Beide gemeenten hebben de ambitie in dit gebied de kassen te slopen en weer alle ruimte te geven aan het groene en karakteristieke open landschap. Het gebied wordt beperkt toegankelijk voor recreanten om flora en fauna alle kansen te geven weer optimaal te groeien en te bloeien.

Opknapbeurt voor vijver en aanleg wandelpad
De subsidie is bedoeld voor het realiseren van de groene en recreatieve invulling van het gebied. In het deel gelegen in Voorschoten wordt deze subsidie bijvoorbeeld gebruikt voor het opknappen van de vijver bij Haagwijk en voor het aanleggen van een wandelpad langs de Vliet, in nauw overleg met omwonenden. Ook komt er geld beschikbaar voor het beheer van de Duivenvoorde corridor. In de overeenkomst is afgesproken dat beide gemeenten dit proces voor 2013 hebben afgerond.

Symbolische sloop kas
Om de ondertekening een feestelijk tintje te geven wordt de oude kas van Groenland symbolisch door de gedeputeerde en wethouders samen met de Stichting Duivenvoorde, partner in de herinrichting van de Duivenvoorde Corridor, afgebroken. De kas is onderdeel van landgoed Duivenvoorde en gelegen aan de Veurseweg tegenover het Eiland van Ome Nick.

De symbolische sloop vindt plaats op vrijdag 17 april 2009 om circa 16.30 uur. Alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

* 14 april 2009