Gemeente Soest

.

Nieuw record voor Zomerschoon

15 april

De actie Zomerschoon blijkt wederom aanstekelijk. Op vrijdag 17 april steken maar liefst 2856 kinderen de handen uit de mouwen. Dat zijn er 290 meer dan vorig jaar.

Op zaterdag 18 april, is het de beurt aan volwassen Soesters en Soesterbergers. Op 25 verschillende locaties zijn bewoners actief.

Ook dat is meer dan vorig jaar: toen vonden er zomerschone activiteiten plaats op 23 locaties. Toch is Zomerschoon niet een en al succes: in Soesterberg-Noord is de actie wegens gebrek aan deelnemers afgezegd en voor de dit jaar ingestelde wisseltrofee hebben scholen maar weinig belangstelling.

Johan Simon van De Kwekerij: "Ik denk niet dat er zo weinig inschrijvingen zijn vanwege een gebrek aan belangstelling, maar eerder vanwege een gebrek aan tijd. Scholen hebben het hartstikke druk en deze wedstrijd is nog onvoldoende bekend. Maar volgend jaar verwacht ik meer inschrijvingen. Belangstelling moet ook kunnen groeien."

De strijd om de wisseltrofee gaat dus gewoon door. Op vrijdagmiddag 17 april strijden een nu nog onbekend aantal kinderen om die (met ingang van volgend jaar felbegeerde) beker mee naar huis te mogen nemen.

De jury heeft zich goed voorbereid. Wethouder Lemmen, Johan Simon (Kwekerij), Rob Kleinegris (wbt Overhees) én Anita Vreugdenhil (Cultuurpunt Soest) vormen gevieren de jury.

Een goed begin!

Burgemeester Noordergraaf en wethouder Krijger verheugen zich nu al op zaterdag 18 april. Die dag begint namelijk ook voor hen met een zomerschoonontbijt in het gemeentehuis. Iedere Zomerschoondeelnemer mag om 09.00 uur mee ontbijten.

Naast de vaste Zomerschoonpartners Portaal, RMN, Eemfors, Balans en Alliantie schuiven ook sponsoren aan tafel. Gelukkig kan Zomerschoon elk jaar opnieuw op bijdragen rekenen. Bakkerij Schat trakteert dit jaar wederom alle deelnemers op een krentenbol en levert al het brood van het ontbijt. Ad van de Grift is een andere trouwe sponsor: ook dit jaar maakt hij de hele dag vrij om met zijn prachtige Amerikaanse schoolbus de actie Zomerschoon luister bij te zetten.

Soest heeft aardig wat industrie en daarom is het extra leuk dat ook Keune Zomerschoon wil steunen: alle deelnemers kunnen daardoor na afloop van de werkzaamheden ook hun eigen haar een zomerschone wasbeurt geven.

De wijken in

Na het Zomerschoonontbijt gaan de bewoners in de verschillende wijken aan de slag.

Maar niet alleen de bewoners: de wethouder maakt een toer langs zoveel mogelijk initiatieven; de veegwagen van RMN doet zowel in Soest als in Soesterberg extra routes; het wijkbeheerserviceteam van de gemeente haalt en brengt materialen rond en zorgt voor een goede afvoer van al het vuil.

Mensen van Balans zorgen in diverse wijken voor ondersteuning van zomerschone activiteiten en medewerkers van Portaal zijn eveneens op diverse plaatsen zeer actief.

In de Schaepmanstraat bijvoorbeeld, organiseert Portaal samen met het wbt een groots opgezette `knap-je-voortuin-op-actie'; in de Eng organiseert Portaal samen met Balans en de buurtvaders en -moeders een zandbakopknapactie.

Portaal is ook altijd actief in alle voorbereidingen van Zomerschoon. Evenals Eemfors, RMN en Balans. De wbt's spelen in het Zomerschoongebeuren ook een steeds grotere rol: zo organiseert het wbt van Smitsveen een spannende afvalophaalrace mét schmink en loterij en organiseert wbt Klaarwater in samenwerking met de IVN een vogelwandeling door Park Honsbergen.

Leden van wbt Soestdijk/'t Hart, wbt Overhees, wbt Soest Zuid en dbt Soesterberg steken op zaterdag 18 maart de handen uit de mouwen.

Zin om mee te doen?

Mail zomerschoon@soest.nl of via het online formulier.