Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders verwelkomt initiatief voor goedkope malariamedicijnen

16 apr 2009 | Minister Koenders verwelkomt het op 17 april gelanceerde internationaal initiatief waarmee levensreddende malariamedicijnen bereikbaar worden voor miljoenen mensen in Afrika en Azië.

Vooral kinderen en zwangere vrouwen zullen van het initiatief the Affordable Medicines Facility for malaria (AMFm) profiteren.

Elk uur sterven 100 kinderen aan malaria. 'Dat is onacceptabel', vindt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Zeker omdat veel van deze sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Een hernieuwde belangstelling voor malaria heeft al geleid tot meer samenwerking en geld voor de strijd tegen malaria, onder meer via het Global Fund for Aids, TB and Malaria. Dankzij dit fonds, en de Nederlandse bijdrage hieraan, zijn inmiddels al 130 miljoen bednetten uitgedeeld voor malariapreventie.

De laatste jaren zijn ook nieuwe, effectieve, malariamedicijnen op de markt gekomen. De prijs van deze middelen is echter zo hoog dat ze nog nauwelijks gebruikt worden. Met het AMFm word deze prijs zodanig verlaagd dat ze de oude, niet meer werkzame, middelen uit de markt kunnen drukken.

Minister Koenders is enthousiast over het AMFm. In een aantal landen is al aangetoond dat goedkopere medicijnen, in combinatie met bednetten, tot een forse daling van malaria kan leiden.

Verbeterde toegang tot effectieve geneesmiddelen brengt de millenniumdoelstellingen op gebied van kindersterfte, moedersterfte én de bestrijding van infectieziekten dichterbij.

Koenders: "Het AMFm is een goed voorbeeld van internationale samenwerking waarbij verschillende partners, inclusief de farmaceutische industrie, hun krachten bundelen om de verspreiding van armoedeziekten tegen te gaan. Ik ben er trots op dat Nederland aan de wieg van dit initiatief heeft gestaan."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

logo van millenniumdoel 6
Gerelateerde dossiers

* Millenniumdoel 6: In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt

* Gezondheid

Zie ook

* Meer informatie over het AMFm Externe link