Gemeente Woerden

Mens en dier Waaks! in Schilderskwartier

16 apr 2009
Per 1 april 2009 is het project "Waaks!" beëindigd en geëvalueerd. De politie meldt dat de criminaliteitscijfers in Schilderskwartier aanzienlijk zijn gedaald.
Ook de deelnemers zijn positief over hun bijdrage en het project zelf. Hoewel de meldingen niet hebben geleid tot het op heterdaad betrappen van een crimineel, lijkt het erop dat het project een preventieve werking heeft gehad in de wijk.

Met project `Waaks!' geven politie, gemeente en hondenbezitters in de wijk Schilderskwartier handen en voeten aan het veiligheidsbeleid. Samenwerking met bewoners is immers een speerpunt, evenals het verbeteren van de veiligheid in de directe leefomgeving.

In deze pilot is hondenbezitters in de wijk Schilderskwartier gevraagd om deel te nemen aan dit project. In een informatiebijeenkomst is uitgelegd hoe zij konden bijdragen aan de veiligheid in de wijk. Vervolgens ging het project 13 oktober 2008 van start met bijna 50 hondenbezitters.

Op alle fronten (woninginbraak, auto-inbraak, vernieling auto, overlast jeugd) is het aantal aangiften gedaald, of zelfs gehalveerd ten opzichte van het tijdsbestek een jaar ervoor (okt 2007- maart 2008).

Deelnemers tevreden
Meerderheid van de hondenbezitters hebben het project ook als nuttig en positief ervaren. Zij zijn er van overtuigd dat hun deelname een bijdrage heeft geleverd aan het verhogen van de veiligheid in hun wijk. De samenwerking met de gemeente en de politie werd als plezierig en positief ervaren.

Hoe nu verder
In samenwerking met de politie en de wijkplatforms wordt gekeken welke wijken geschikt zouden zijn om Waaks! eventueel verder uit te breiden.

Kijk op www.woerden.nl/woerdenveilig voor meer informatie over het project 'Waaks!'.