Gemeente Asten geweld

Meer grip op huiselijk geweld

Door invoering van de Wet tijdelijk Huisverbod hebben gemeenten vanaf
1 januari 2009 meer invloed in het optreden tegen huiselijk geweld. Dit is een welkome aanvulling op het beleid: Huiselijk geweld wordt niet geaccepteerd!

21 gemeenten regio Brabant Zuidoost werken samen

Door invoering van de Wet tijdelijk Huisverbod hebben gemeenten vanaf
1 januari 2009 meer invloed in het optreden tegen huiselijk geweld. Dit is een welkome aanvulling op het beleid: Huiselijk geweld wordt niet geaccepteerd! Deze wet maakt het mogelijk om bij dreigend huiselijk geweld of kindermishandeling vooraf in te grijpen. De 21 gemeenten uit de regio Brabant Zuidoost hebben samenwerkingsafspraken gemaakt om de uitvoering van deze wet zo effectief en efficiënt mogelijk te maken. Inmiddels zijn in januari en februari in de regio 20 huisverboden geregistreerd. In de regio Deurne-Asten-Someren zijn tot nu toe in totaal 3 huisverboden opgelegd.

Tijdelijk verbod

Het huisverbod houdt in dat iemand die huiselijk geweld dreigt te plegen, tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. In die periode mag hij/zij ook geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Het huisverbod biedt zo de mogelijkheid om in een noodsituatie een afkoelingsperiode in te lassen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. De burgemeester kan het huisverbod verlengen tot maximaal 28 dagen.

Doel huisverbod

Een huisverbod doorbreekt de geweldspiraal. Op het moment dat dit noodzakelijk is, biedt het huisverbod veiligheid en rust. Bovendien komt de hulpverlening onmiddellijk op gang. Elk huiselijk geweldzaak meldt de politie namelijk bij het regionaal Meldpunt Stop huiselijk geweld.

Hoe werkt het?

De politie gaat na melding ter plaatse. Als er sprake is van een strafbaar feit, volgt er een aanhouding. Is daarvan geen sprake, maar wel van een dreiging, dan kan een tijdelijk huisverbod van toepassing zijn. Er komt dan iemand van de politie ter plaatse die speciaal is opgeleid om een juiste inschatting van risico's te doen. Als het nodig is, neemt deze politieman of -vrouw contact op met de burgemeester, die uiteindelijk beslist of er een huisverbod moet komen. Meteen als er een huisverbod wordt opgelegd, moet de dader de huissleutels inleveren. Tenzij anders bepaald worden de sleutels overhandigd aan de achterblijvers.

Partijen werken samen

In de praktijk betekent het dat gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en hulpverlening nauwgezet samenwerken. De politie is de eerste die in actie komt. De burgemeester beslist vervolgens of er een huisverbod moet worden opgelegd. Voor de potentiële dader is regionale opvang gegarandeerd, waarbij de mogelijkheid bestaat voor de uit huis geplaatste om ergens anders te verblijven voor de periode dat hij/zij uit huis geplaatst wordt. Het staat hem of haar overigens vrij om een eigen verblijfplaats te regelen. Er komt dus niemand op straat terecht. In het zorgtraject dat volgt, werken hulpverleners en gemeente nadrukkelijk samen om een veilige situatie voor alle betrokken partijen te creëren. Alle belanghebbende partijen proberen met een eenduidige werkwijze huiselijk geweld aan te pakken en verder terug te dringen.

Meer informatie?

Het meldpunt huiselijk geweld (www.huiselijkgeweldbrabant.nl) is via tel. 0900-1262626 te bereiken voor iedereen die vragen heeft of iets wil signaleren over huiselijk geweld.