ABVAKABO FNV

Energiewerkgevers schorten cao-overleg op

De energiewerkgevers hebben het overleg over een nieuwe cao Energie opgeschort tot 26 mei. Zij zijn niet bereid een cao af te sluiten die uitstijgt boven hetgeen is afgesproken in het Akkoord Stichting van de Arbeid van 25 maart 2009 en de adviezen van de werkgeverskoepel VNO-NCW. De uitkomst van de loononderhandelingen zou rond inflatieniveau moeten liggen, wat door de energiewerkgevers, verenigd in de WENb, wordt geïnterpreteerd als 1 procent loonsverhoging. De bonden bespreken deze impasse met de kaderleden.

Ongepast
De bonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N hebben aangegeven deze opschorting van het overleg ongepast te vinden. Zij zijn van mening dat het Akkoord Stichting van de Arbeid voldoende ruimte laat om tot een reëel loonbod te komen. Dit moet juist ook voor de energiewerkgevers mogelijk zijn, omdat recente winstcijfers van de energiebedrijven uitwijzen dat het economisch goed gaat in de sector.

De bonden hadden een looneis gesteld van 3,5 procent voor een éénjarige cao. Op 14 april was het bod van de bonden: een loonstijging van 1,5 procent voor een cao van een half jaar. De energiewerkgevers hebben daarop niet bewogen en zijn op het bod van 1 procent voor een éénjarige cao blijven hangen. Verder willen zij de uitslag van het referendum van de FNV afwachten.

Resultaatafhankelijke Beloning
Naast de looneis hebben de bonden ook voorstellen gedaan om de Resultaatafhankelijke Beloning (RAB) te verhogen van 4,5 naar 5,5 procent en de werkgeverbijdrage in de ziektekosten te verhogen. Op de verhoging van de RAB heeft de werkgever nog niet gereageerd. Slechts bij de ziektekostenvergoeding leken de energiewerkgevers bereid om enigszins te bewegen. De overige van beide zijden aangedragen cao-onderwerpen zijn nog in bespreking in technisch overleg. Tot deze onderwerpen behoren onder meer de overwerkafkoop boven de 80 uur, buitengewoon verlof voor artsenbezoek en het bijstellen van negatieve uitwerkingen in de ploegentoeslag bij roosterdiensten (hoofdstuk 8).

De bonden gaan nu met de kaderleden spreken over volgende stappen om uit deze impasse in de onderhandelingen over een nieuwe cao Energie te komen.
17-04-2009, Algemeen, Energie | Meer over: WENb, cao Energie |