Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over inhuur externe communicatieadviseurs

Kamerstuk | 16-04-2009

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Schinkelshoek (CDA) over het inhuren van externe communicatieadviseurs.

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Schinkelshoek over de inhuur externe communicatieadviseurs. De vragen werden mij op 10 maart jl. toegezonden onder nummer 2009Z04278.

Vraag 1

Bent u bekend met het voornemen om ten behoeve van het communicatieprogramma Overheid Nieuwe Stijl zo'n 35 adviseurs in te huren? 1)

Vraag 2

Hoe laat zich de inschakeling van extra communicatieadviseurs rijmen met het kabinetsvoornemen om de externe inhuur bij de rijksoverheid te stabiliseren op het niveau van 2007 en waar mogelijk te verminderen? 2)

Vraag 4

Wordt via deze kennelijk innovatieve manier van aanbesteden het uitgangspunt van de vernieuwing van de rijksdienst - niet via de achterdeur binnenhalen wat via de voordeur verdwijnt - ondermijnd? Acht u dat een goed voorbeeld?

Antwoord 1, 2, 4

Uw vraag doelt waarschijnlijk op de inrichting van de Communicatiepool voor de Rijksoverheid, een van de deelprojecten van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl, onderdeel van het Programma Vernieuwing Rijksdienst. De Communicatiepool is gericht op het professionaliseren en bundelen van de tijdelijke inhuur van specifieke communicatie-expertise, niet op uitbreiding hiervan. Deze ontwikkeling sluit aan bij de algemene trend om via shared services uitvoering te bundelen en kwaliteit te borgen. Via een aanbesteding wordt met individuele communicatieadviseurs een contract afgesloten. Het resultaat zal zijn dat eventuele externe inhuur beter en zonder bemiddelingskosten van een bureau kan plaatsvinden.

Vraag 3

Waarom is geen beroep gedaan op communicatieadviseurs op departementen om een flexibele pool voor 'piek en ziek' samen te stellen?

Antwoord 3

De communicatieadviesfunctie bij de Rijksdienst krimpt sterk in verband met het programma Vernieuwing Rijksdienst en de bijbehorende taakstelling en is structureel verbonden aan de departementale beleidskernen. De Communicatiepool is uitsluitend bedoeld om de inhuur van specifieke expertise, waar nodig ten behoeve van bepaalde projecten, transparant en professioneel te organiseren.


1) PM, 6 maart 2009: "AZ zoekt freelancers voor communicatiegat"


2) Kamerstuk 31 701, nr. 4