Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

17 april 2009

CNV Zelfstandigen wil makkelijker belastingaftrek voor zzp'ers

CNV Zelfstandigen dringt bij het kabinet aan op tijdelijke versoepeling van de regelgeving voor zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Het urencriterium moet omlaag, zodat zzp'ers sneller in aanmerking komen voor belastingaftrek. Uit onderzoek van CNV Zelfstandigen blijkt dat meer dan de helft van de zzp'ers last heeft van de kredietcrisis.

Voor zzp'ers die door de kredietcrisis in de financiële problemen zijn gekomen, kan verlaging van het urencriterium een redding zijn. Een zelfstandige moet nu 1225 uur per jaar werken om in aanmerking te komen voor belastingaftrek. Dit aantal moet dus omlaag. Als het aan CNV Zelfstandigen ligt vallen uren die een zzp'er maakt voor omscholing ook onder het urencriterium. Nu geldt dat alleen maar voor scholing binnen het eigen vakgebied. Tevens wil CNV Zelfstandigen onderzoeken of zzp'ers tegen een vergoeding gebruik kunnen maken van de scholingsgelden uit de sectorale scholingsfondsen.

CNV Zelfstandigen maakt zich grote zorgen om de situatie van zzp'ers. ,,In de crisisplannen van het kabinet worden de zelfstandig ondernemers niet genoemd. Zzp'ers lijken een vergeten groep'', zegt CNV voorzitter René Paas. Zzp'ers krijgen minder opdrachten, moeten harder zoeken naar werk en verkregen opdrachten worden onzeker. Bijna de helft van de zzp'ers ziet de omzet dalen als gevolg van de economische crisis. Ook de vooruitzichten voor 2009 worden niet rooskleuring ingeschat: slechts 20 procent verwacht een stijging in de omzet. Dit blijkt uit onderzoek van CNV Zelfstandigen onder 350 leden. Kijk voor meer informatie op de website van CNV Zelfstandigen.
---