Gemeente Soest

.

Verslag startbijeenkomst Duurzaam Soest in 2030

17 april

Met een drukbezochte startbijeenkomst heeft de gemeente Soest 25 maart jongstleden de aftrap gegeven voor de realisatie van een nieuw Duurzaamheidsplan. Ruim 150 inwoners, ondernemers en raadsleden luisterden naar de inspirerende woorden van weervrouw Helga van Leur.

Veel deelnemers vroegen na de bijeenkomst of zij de presentaties konden krijgen om nog eens rustig na te lezen.

Het verslag van de bijeenkomst, waarin de notulen van de presentaties en de ingebrachte ideeën staan, kunt u downloaden:

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Verslag startbijeenkomst

Soest stelt een nieuw milieubeleidsplan op waarbij Cradle to Cradle (duurzaamheid) en een Klimaatneutraal Soest in 2030 als leidende (inspirerende) principes een belangrijke rol zullen spelen. Hiervoor zijn vier thema's bepaald, namelijk wonen, werken, leefomgeving en de gemeentelijke organisatie.

Na het boeiende betoog van Helga van Leur gingen de aanwezigen onder de stimulerende leiding van Donald van den Akker van de stichting Urgenda (urgentie-agenda)met elkaar in gesprek over mogelijkheden en ideeën om Soest in 2030 duurzaam en klimaatneutraal te hebben.

Ten aanzien van "Op weg naar klimaatneutraal" kan er, gezien de gekozen datum van 2030, maar één weg zijn: de DE-productie moet worden geïntensiveerd en het energieverbruik fors gereduceerd.Ook wordt verwezen naar het boekje `Cradle to Cradle' van Michael Braungart en William McDonough. Maak duurzameproductketens zodat afval permanent als grondstof dient voor een ander product.

De suggesties die tijdens en na de startbijeenkomst genoemd werden:· Oplaadpunten voor elektrische auto's;· Zonnepanelen op het gemeentehuis;· Duurzaam inkopen, bepaal dat toeleveringsbedrijven klimaatneutraal moeten zijn;· Uitwisseling van duurzame ideeën tussen bedrijven faciliteren.

Inwoners die zelf nog ideeën of suggesties hebben voor de gemeente om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid, kunnen dit ook aangeven via het online reactieformulier.

De gemeente Soest gaat met de ingekomen ideeën en reacties aan de slag om een passend beleidsplan voor de komende vier jaar te formuleren.