Gemeente Breda

Breda wil Geschikt Wonen voor Iedereen in de Haagse Beemden

logoGeschiktWonen_kln.GIF

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor Haagse Beemden Noordwest en Haagse Beemden Zuidoost de gebiedsnotities Geschikt wonen voor iedereen (GWI) vastgesteld.

De visies dienen als basis om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners werken aan het uitvoeringsplan GWI voor het totale gebied Haagse Beemden. Dit plan moet leiden tot een uitvoeringsprogramma en een wijkconvenant die eind dit jaar dit jaar aan de gemeente worden aangeboden.

Het doel van GWI is iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in levensloopgeschikte wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing. De gemeente heeft onderzocht wat die vergrijzing voor de Haagse Beemden betekent. Zo is gekeken naar omvang en samenstelling van de bevolking, de sociale situatie, de aanwezigheid van geschikte woningen, het voorzieningenniveau en de woonomgeving.

Twee gebiedsdelen Haagse Beemden
De wijk Haagse Beemden is te onderscheiden in de twee GWI-gebieden, Het eerste gebied is Zuidoost
(Gageldonk, Kievitsloop en Emer (bedrijventerrein) met ongeveer 9.650 inwoners.
Het tweede gebied is Noordwest (Kesteren,Muizenberg/Paradijs,Kroeten, Overkroeten, Heksenwiel, Asterd en buitengebied HageBeemd) met ongeveer 18.000 inwoners.

In beide gebieden wonen relatief minder ouderen dan in Breda. Daarentegen is het aandeel jongeren hoger dan gemiddeld. Het sociaal profiel veschilt sterk per buurt. Kesteren kent op de Bredase schaal sterke sociale achterstanden. In de rangorde van de 38 Bredase gebieden staat het op de 7e plaats, ook Muizenberg en Kievitsloop scoren op de sociale indicatoren met een 11e respectievelijk 12e plaats slechter dan het Bredaas gemiddelde, maar minder slecht dan Kesteren.

Woningtekort aandachtspunt
Wat betreft de geschiktheid van de woningvoorraad scoren beide gebieden laag. Met 16% voor Haagse Beemden Zuidoost en 20% voor Haagse Beemden Noordwest ligt dit lager dan de 27 % die landelijk als norm wordt gehanteerd.
Over het algemeen vinden de bewoners dat de sociale samenhang in beide gebieden lager is in vergelijking met andere Bredase gebieden. Vooral in Kesteren, Muizenberg en Kievitsloop is de sociale cohesie laag. De mening van ouderen over de woonomgeving is positief. Bijna alle ouderen geven aan in een prettige buurt te wonen. Wel voelt in totaal 16% van de ouderen in Zuidoost en 23 % in Noordwest zich onveilig in de wijk. Dat is boven het gemiddelde van Breda (14%).

Op basis van de prognose op de bevolkingssamenstelling voor 2020, is de verwachting dat een tekort gaat onstaan van circa 165 kleinschalige woonvormen voor ouderen (Zuidoost). Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is een tekort aan geschikte woningen (90 voor het totale gebied). Deze tekorten aan aanpasbare woningen (in totaal 500 in Zuidoost) en de te verwachten vergrijzing in 2020 zijn belangrijke aandachtspunten.

Maatregelen gericht op buurtbinding
De werkgroep GWI gaat voor de Haagse Beemden een meerjarig uitvoeringsplan GWI maken voor de drie centrale zones in het gebied rond de Donk (Zuidoost) en de Berg (Noordwest). De derde centrale zone betreft het gebied rond winkelcentrum Heksenwiel. De GWI-aanpak wordt afgestemd op het recent ingediende wijkimpulsplan Haagse Beemden. In het wijkimpulsplan Haagse Beemden gaat het om fysieke maatregelen die de veiligheid en leefbaarheid ten goede komen.

Maar vooral gaat het om sociale maatregelen met als thema meedoen en verbinden. Daarbij wordt de betrokkenheid van bewoners bij activiteiten bevorderd. Te denken valt aan het stimuleren van jongeren om deel te nemen aan sportactiviteiten of door jongerenaccommodaties beter af te stemmen op de behoeften van de gebruikers. Deze maatregelen dragen bij aan het weer op de kaart zetten van de Haagse Beemden als bloeiend en aantrekkelijk deel van de stad Breda.

De gebiedsnotities GWI voor de twee delen van de Haagse Beemden zijn de zevende respectievelijk de achtste die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld. Eerder gebeurde dat al met gebiedsnotities voor Brabantpark/Heusdenhout, Tuinzigt/Westerpark, Prinsenbeek, Hoge Vucht, Belcrum/Doornbos-Linie en Ulvenhout. Momenteel wordt gewerkt aan de totstandkoming van notities voor de andere zeven GWI-gebieden. Deze verschijnen in de loop van dit jaar.

Breda, 17 april 2009