Politie Hollands Midden

Datum: 10 april 2009

Ruim 100 politievrijwilligers ontvingen de Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning Uit handen van Toon Mans, burgemeester van Hillegom en portefeuillehouder vrijwillige politie binnen het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden, ontvingen donderdagavond 16 april ruim 100 politievrijwilligers van het korps Hollands Midden als blijk van waardering voor hun professionele inzet, de Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning.

Belangrijke ondersteuning van de 'gewone' politie Bij de politie Hollands Midden zijn 121 vrijwilligers werkzaam. En met succes. De politievrijwilliger surveilleert samen met de beroepsfunctionarissen op straat, waar zij van alles tegen kunnen komen, van verkeersongelukken tot zakkenrollers. De vrijwilliger ondersteunt ook bij speciale activiteiten zoals verkeerscontroles en bijzondere evenementen waaronder sportwedstrijden, jaarmarkten en kermissen. De vrijwilliger draagt bij aan de veiligheid op straat en kan vanuit haar eigen werkachtergrond en levenservaring de politieorganisatie bijstaan. Veiligheid is iets waar iedere burger aan kan bijdragen. Dat kan in bescheiden vorm door strafbare feiten te melden bij de politie, aangifte te doen en zelf maatregelen te treffen om criminaliteit te voorkomen. De politievrijwilligers gaan verder en investeren hun vrije tijd in het veiliger maken van de eigen omgeving. Dus zeker een erepenning waard.

Feestelijke bijeenkomst Donderdagavond 16 april vond de feestelijke uitreiking van de penning plaats. Lovende woorden waren er van korpschef Jan Stikvoort die zijn respect uitte voor de vrijwilligers die naast hun gewone werk de politie zo fantastisch ondersteunen. Jaco van Hoorn (portefeuillehouder vrijwillige politie van politie Hollands Midden) ging in op een onder de vrijwilligers gehouden onderzoek naar hun werkbeleving bij de politie. Daaruit bleek dat vrijwel alle vrijwilligers met heel veel plezier hun werk doen en ervan overtuigd zijn dat zij een zinvolle bijdrage aan het politiewerk en dus aan de samenleving leveren. Juriaan Cals (organisatieactivist) gaf inzicht in de drive van vrijwilligers in het algemeen. Toon Mans, burgemeester van Hillegom en portefeuillehouder vrijwillige politie binnen het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden overhandigde met grote waardering voor alle politievrijwilligers als eerste de jongste (20 jaar) en de oudste politievrijwilliger (62 jaar) de eerste penningen op.

Hieronder treft u een landelijke persbericht aan dat eerder is verschenen en wat informatie geeft over de penning:

Pieter Van Vollenhoven penning gaat naar de vrijwillige politie De heer Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven slaat op dinsdag 23 december bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht de eerste Penning die zijn naam draagt. De ceremoniële eerste slag vindt plaats om 16.00 uur. De penning is ingesteld vanuit de maatschappelijke erkenning voor het werk dat Van Vollenhoven doet voor de samenleving als het gaat om veiligheidsvraagstukken. De allereerste penningen worden in 2008 uitgereikt aan de politie vrijwilligers, die in 2008 hun 60-jarig bestaan vieren.

Waardering voor vrijwillige politie Veiligheid is iets waar iedere burger aan kan bijdragen. Dat kan in bescheiden vorm door strafbare feiten te melden bij de politie, aangifte te doen en zelf maatregelen te treffen om criminaliteit te voorkomen. De politievrijwilligers gaan verder en investeren hun vrije tijd in het veiliger maken van de eigen omgeving. De politie waardeert hun inzet zeer. Reden om in het jubileumjaar waarin de vrijwillige politie 60 jaar bestaat alle 1.700 vrijwilligers te eren met de Van Vollenhoven penning. Daarnaast werkt de politie er aan om het vrijwilligerschap steeds aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het vereiste opleidingstraject meer op maat aan te kunnen bieden zodat het aansluit bij situatie en mogelijkheden van de vrijwilliger. Een landelijke beleidsvisie moet de korpsen handvatten bieden om de vrijwilligers in de lokale praktijk te kunnen inzetten.

Waardering voor Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven De heer Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven heeft zich inmiddels enkele decennia ingezet op het terrein van de nationale en internationale veiligheidszorg. Vanwege zijn positief kritische opstelling in relatie met de daarmee verbandhoudende vraagstukken, alsmede de actieve betrokkenheid van burgers bij dit onderwerp, wordt als blijk van maatschappelijke waardering de 'Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning' ingesteld. Dit initiatief van de Raad van Hoofdcommissarissen wordt ondersteund door het Korpsbeheerdersberaad en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (kabinet). Met de uitreiking van de penning aan de vrijwillige politie in 2008 wil de heer Van Vollenhoven het belang en de inzet van de vrijwillige politie voor de samenleving zeer nadrukkelijk onderstrepen.

Vervolg Voor 2009 en de daarop volgende jaren zal een commissie beoordelen naar aanleiding van voordrachten wie in aanmerking komt voor de "Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning". Een persoon, personen of een organisatie die zich in het kader van burgerparticipatie op het terrein van openbare orde en veiligheid op innovatieve wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt kan/kunnen in aanmerking gebracht worden voor de penning.

Vrijwillige politie De vrijwillige politie maakt integraal deel uit van het Nederlandse politiebestel. Leden van de vrijwillige politie zijn burgers die ergens anders een baan hebben of zorgtaken vervullen. In Nederland zijn ongeveer 1.700 politievrijwilligers actief. De vrijwillige politie bestaat officieel sinds 1948. Meer informatie over het werk als politievrijwilliger is te vinden op www.politie.nl

--- einde bericht ---