GroenLinks

Alternatief AOW-plan goed voor werk, emancipatie en overheidsfinanciën

17 april 2009

De SER onderzoekt tot oktober 2009 de mogelijkheid van een alternatief voor het voornemen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. GroenLinks heeft een alternatief ontwikkeld dat de opbouw van AOW-rechten aan het arbeidsverleden koppelt, een flexibele AOW-leeftijd tot gevolg heeft en per saldo gunstig uitpakt voor laagopgeleide mensen die op jonge leeftijd beginnen met werken; vaak in zware beroepen. Zij zouden met ons plan al vanaf 63 jaar met pensioen kunnen gaan. Mensen die lang studeren zullen echter na hun 65ste moeten doorwerken. GroenLinks heeft haar alternatief in een brief aan de SER uitgebreid toegelicht en hoopt dat de SER zijn voordeel er mee doet.

Het CPB heeft op verzoek van GroenLinks de budgettaire en economische effecten van het alternatieve AOW-plan in kaart gebracht. Het alternatief levert voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën een effect van 0,6% van het BBP op. Bijzonder is ook dat het werkgelegenheidseffect van dit plan maar liefst twee keer zo groot is als het effect van een algemene verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De arbeidsparticipatie van partners vaak laagopgeleide vrouwen stijgt met ruim 200.000 personen. Deze gunstige effecten zijn terug te vinden in de bijgevoegde CPB notitie, die ook aan de SER is verzonden.

Het kabinet is van plan ieder alternatief voorstel te beoordelen in het licht van de bijdrage die de maatregel levert op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën, de verhoging van de arbeidsparticipatie en de verlaging van de collectieve uitgaven. Gemeten naar deze drie criteria is het GroenLinks-alternatief verreweg het meest rechtvaardig, solidair en emancipatoir.

Femke Halsema
Jolande Sap