Politie Groningen

Vrijdag 17 april 2009

MYH, AH

Provincie Groningen, 17-04-2009

Groningen: twee zwaar gewonden bij ongeval

Twee mannen zijn donderdagavond zwaar gewond geraakt bij een ongeval op de kruising van de Pop Dijkemaweg en de Kardingerweg. De 21-jarige brommerrijder uit Haren zag kort voor het ongeval op de Pop Dijkemaweg een politieauto rijden. Hij keerde ineens en ging er vandoor. Direct daarna stak de bromfietser de kruising over en zag daarbij de 33-jarige motorrijder uit Groningen over het hoofd. De agenten zagen het ongeval van een afstand gebeuren. Ze verleenden eerste hulp. Drie ambulances en het Mobiel Medisch Team kwamen ter plaatse. Beiden werden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De motorrijder liep in ieder geval zware botbreuken op en ernstig beenletsel. De bromfietser had een gebroken pols en been en pijn aan zijn hoofd. Hij maakte een proefrit op de brommer. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Drents duo agressief

De politie heeft donderdagnacht op de Grote Markt twee jongens uit Zuidlaren (18 en 19 jaar) aangehouden. Het tweetal was uit een horecagelegenheid gezet en reageerde agressief richting de portiers. Agenten verzochten de Drenten weg te lopen, maar hier was het duo niet van gediend. Na meerdere vorderingen werd de 19-jarige jongeman aangehouden. Zijn kameraad was het hier niet mee eens en viel de politieman aan die de andere jongen vast hield. Beiden konden in de boeien worden geslagen en zijn ingesloten voor verhoor.

Groningen: Roner twee keer aangehouden

Een 60-jarige man uit Roden is donderdagnacht twee keer aangehouden. De man had in het begin van de nacht relatieproblemen gehad in de Groningse wijk Paddepoel. Na meerdere waarschuwingen werd de Roner aangehouden en moest hij mee voor een verklaring. Hij kon met een proces-verbaal op zak het politiebureau verlaten. Later die nacht gaven agenten de man een stopteken vanwege een alcoholcontrole. Tijdens de controle bleek dat de verdachte te diep in het glaasje had gekeken. In zijn bloed zat 1,35 promille alcohol. De verdachte werd opnieuw aangehouden. Zijn rijbewijs is in beslag genomen.

Groningen: echtpaar uit de bocht gevlogen

Een echtpaar uit Delfzijl is donderdagnacht gewond geraakt op de Plataanlaan in Groningen. De 63-jarige automobilist reed vanaf de Friesestraatweg richting de noordelijke ringweg. Hij ging vermoedelijk met te hoge snelheid door de bocht van de westelijke naar de noordelijke rondweg en raakte een stoeprand. Hierdoor werd het voertuig gelanceerd en sloeg over de kop. De wagen kwam op een brug over het Reitdiep tot stilstand tegen een slagboomconstructie. De 61-jarige passagiere is met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht. Haar 63-jarige echtenoot is met hoofdletsel opgenomen in het hospitaal. Het verkeer kon enige tijd geen gebruik maken van de Plataanlaan.

Grijpskerk: grootschalige verkeerscontrole

De politie heeft donderdag op de Friesestraatweg en de
Groningerstraatweg in Grijpskerk met verschillende diensten een verkeerscontrole gehouden. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, de Belastingdienst, de Algemene Inspectie Dienst, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en de Voedsel en Warenautoriteit controleerden gezamenlijk op diverse wetgeving. Er werden 323 voertuigen gecontroleerd. Vijftig bestuurders kregen een bekeuring. Voornamelijk voor het rijden zonder rijbewijs en/of kentekenbewijs, overbelading, gevaar voor vallende lading en te hoge lading. Er werd veertien keer een maatregel aan de bestuurder opgelegd om de fout te herstellen of de overtreding direct te stoppen. De scanauto had tien hits. Hierbij werd een betaling gedaan van 451 euro aan achterstallige belastingschuld. Bij twee personen werd beslag gelegd op de voertuigen met een waarde van ruim 92.000 euro. Een persoon had nog een belastingschuld van 20.000 euro en bekeuringen ter waarde van 720 euro openstaan. En hij reed in een onverzekerde auto. De bekeuringen voldeed hij direct.

Appingedam: hond bijt vrouw

Een 61-jarige vrouw uit Appingedam is donderdagmiddag op het Distelpad gebeten door een hond. De hond werd aan een lange lijn uitgelaten en toen de vrouw langs fietste greep de hond haar. Ze liep forse bijt- en rijtwonden aan haar been op. Ze moest behandeld worden door een arts. De hond heeft al eerder iemand gebeten. Toen is er ook politie-inzet geweest. De politie stelt een onderzoek in.

Stadskanaal: baldadige jongen ingerekend

Een 17-jarige jongen uit Stadskanaal is donderdagmiddag op de Dopperpassage aangehouden. Hij gedroeg zich erg vervelend bij de flat. Hij was dronken en maakte veel lawaai. De beheerder van de flat heeft hem toen buiten de deur gezet. Daar begon hij met bierflesjes te gooien. De vogel was net gevlogen toen agenten daar kwamen. Onderzoek in de omgeving leverde niks meer op. Korte tijd later kwam de tweede melding over de jongen. Dit keer was hij in gesprek met de beheerder op het moment dat de agenten er aan kwamen. Hij maakte hem voor van alles en nog wat uit. Een normaal gesprek was niet met hem te voeren. Hij werd aangehouden, maar hij rukte zich los en ging er hard rennend van door. De agenten waren sneller en wisten hem weer in de kraag te vatten. Hij verzette zich hevig en schold ook de agenten nog uit. Hij is ingesloten voor onderzoek.

Hoogezand: verkeerscontrole

De politie heeft donderdagmiddag en -avond op verschillende locatie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer het verkeer gecontroleerd. Hierbij zijn circa vijftig mensen bekeurd voor te snel rijden, zonder gordel rijden of het niet- handsfree bellen. s Avonds werd gecontroleerd op het rijden onder invloed. Circa 500 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Hierbij werden twee personen aangehouden. Een van hen bleek daadwerkelijk, met ruim 0,75 promille alcohol in zijn bloed, onder invloed te zijn. De bestuurder kreeg proces-verbaal. Twee bromfietsen werden in beslag genomen, omdat ze niet verzekerd zijn.

Provincie: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op zaterdag 18 april, controleert de politie op de volgende plaatsen:
* N46 Groningen - Loppersum

* N355 Groningen - Zuidhorn

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde donderdag 16 april op diverse plaatsen op snelheid:

* Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 621, aantal overtredingen: 107, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Wildervank, Nijverheidsstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 368, aantal overtredingen: 30, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Delfzijl, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1247, aantal overtredingen: 31, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Nieuwe Pekela, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 5053, aantal overtredingen: 233, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.