Gemeente Den Haag

Haagse Pand Brigade actief in krachtwijken Sinds 15 april is de Haagse Pand Brigade actief in drie Haagse krachtwijken: Transvaal, Stationsbuurt/Rivierenbuurt en Schilderswijk. De Haagse Pand Brigade (voorheen Inhaalslag Handhaving) richt zich onder meer op overbewoning, hennepkwekerijen en uitkeringsfraude. Door deze zaken aan te pakken, wil de gemeente de wijken leefbaarder en veiliger maken.

Wethouder Norder: Overbewoning, hennepteelt, verloedering van panden en illegale praktijken zorgen voor veel overlast in een wijk. De goedwillende bewoners hebben er simpelweg last van en vertrekken. Dit soort problemen komen vaak voor in toch al kwetsbare wijken. We hebben in andere wijken in Den Haag gezien dat de Haagse Pand Brigade bijdraagt aan een betere buurt. De overlast vermindert, de wijk ziet er beter uit en bewoners voelen zich veiliger. Dat is de reden om ook in de krachtwijken volop in te zetten op deze aanpak.

In de aanpak van de Haagse krachtwijken speelt handhaving een belangrijke rol. Notoire overtreders worden opgespoord en aangepakt. Hiermee wordt een vruchtbare bodem gelegd voor verdere investeringen in de krachtwijken. De Haagse Pand Brigade richt zich op de problemen die door de bewoners naar voren zijn gebracht. Overbewoning, illegale kamerverhuur en hennepkwekerijen worden opgespoord en aangepakt. Ook bedrijven en horeca worden gecontroleerd, onder andere op brandveiligheid. Tenslotte controleert de Haagse Pand Brigade of bewoners zijn ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie en wordt uitkeringsfraude opgespoord. Hiervoor is een integraal team opgericht uit verschillende gemeentelijke diensten dat samenwerkt met de politie, brandweer, Belastingdienst en Eneco. Door deze integrale aanpak kunnen uiteenlopende problemen effectief worden aangepakt.

Sociale misstanden
Al eerder zijn in Den Haag drie wijken door het integrale team gecontroleerd (Regentesse- Valkenboskwartier, Rustenburg/Oostbroek en Laak). Hierbij worden alle panden in een wijk onder de loep genomen. Eerst digitaal door koppeling van bestanden van de verschillende diensten en waar nodig door middel van huisbezoeken. Sinds eind 2005 zijn op die manier ruim 19.000 controles uitgevoerd. Bij de controles in de krachtwijken zal meer nadruk worden gelegd op het sociale aspect.
Als de Haagse Pand Brigade in een pand sociale misstanden constateert, dan wordt dit gemeld bij de gemeentelijke meldcode van Den Haag OpMaat. Via deze meldcode wordt de juiste hulpverlening ingeschakeld. Bijvoorbeeld psychologische hulp, verslavingszorg of Centra voor Jeugd en Gezin. Op die manier bereikt de gemeente bewoners die op dit moment nog niet bekend zijn met de hulp en ondersteuning die de gemeente biedt.

Tot de zomer van 2010 worden alle 27.804 adressen in Transvaal, Schilderswijk en Stationsbuurt/Rivierenbuurt gecontroleerd. De verwachting is dat er ruim 13.000 adressen bezocht zullen worden. Hierbij werkt de gemeente ook nauw samen met de corporaties. De controles worden uitgevoerd door een team van inspecteurs uit de verschillende gemeentelijke diensten. De teams worden samengesteld naar behoefte. In 2010 wordt gestart met controle in Den Haag Zuid-West.