Gemeente Den Haag

Wijkontwikkeling Stationsbuurt en Oude Centrum wordt zichtbaar De wijkontwikkeling van de Stationsbuurt-Oude Centrum begint zichtbaar te worden. De verantwoordelijke WijkOntwikkelingsMaatschappij (WOM), een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion, heeft 15 april een eigen kantoor in de wijk geopend.

De WOM heeft voor 300 panden in de wijk een onderhoudsprogramma of een restauratieprogramma opgesteld. Bij 20 panden zijn ingrijpender verbeteringen nodig. De WOM verwacht na 2011 al het achterstallig onderhoud te hebben weggewerkt.

De WOM is een belangrijke aanjager van de verbetering van de Stationsbuurt en het Oude Centrum. Door panden op te knappen en in sommige gevallen een nieuwe bestemming te geven, krijgen de wijken een betere uitstraling. Hierdoor wordt het weer een aantrekkelijker woon-, werk- en uitgaansgebied. Ook krijgen panden een nieuwe invulling, zoals een theater en andere maatschappelijke en creatieve functies Met de aankoop en renovatie van sterk verwaarloosde panden, zoals Wagenstraat 122, worden de rotte kiezen uit de wijk weggenomen.

Samenwerking gemeente en Staedion
De gemeente en Staedion hebben elk de helft van de aandelen in de WOM. Samen investeren zij bijna 30 miljoen euro in de WOM. Voor Staedion was deelname aan de WOM belangrijk. Staedion bezit al veel panden in de Stationsbuurt en het Oude Centrum en is er veel aan gelegen om samen met de gemeente in deze wijken te investeren om ze meer uitstraling te geven.

Prioriteitspanden
De WOM is momenteel bezig met het restaureren en opknappen van twintig prioriteitspanden, onder andere aan de Prinsegracht 8, Boekhorststraat 13 b en Prinsegracht 38. Het pand aan de Prinsegracht 8 biedt na de verbouwing voor de komende vijf jaar onderdak aan het House of Humanity van het Rode Kruis.