Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 14 april 2009

Actualiseren woonzorgvisie
Het college verstrekt opdracht aan het bureau BRO voor het updaten van de bestaande Woonzorgvisie.
Bij het opstellen van de structuurvisie - waar op dit moment aan wordt gewerkt - is het namelijk van belang om te kunnen beschikken over de juiste demografische en volkshuisvestelijke gegevens.

Naamgeving rotondes
Op de provinciale weg van Tilburg naar Reusel liggen op Hilvarenbeeks grondgebied drie rotondes. Om de vindbaarheid te vergroten, is aan elk van deze rotondes een naam toegekend.
Op advies van de straatnamencommissie van de Heemkundige Kring zijn de volgende namen vastgesteld:
⢠Hoogeind : voor de rotonde Lage Mierdseweg â Dunsedijk ⢠De Romein : voor de rotonde Tilburgseweg â Driehuizen ⢠Mierbeek : voor de rotonde bij bedrijventerrein Mierbeek.

Evenementenbeleid
Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de nota evenementenbeleid.
Aanleiding om evenementenbeleid vast te stellen, is het toenemend aantal (grote) evenementen dat een steeds grotere impact heeft op de woon- en leefomgeving en meer inzet vraagt van de hulpdiensten, met name van de politie.
Het evenementenbeleid bestaat onder meer uit heldere regels over de vergunningprocedure, het aantal en soort evenementen dat kan plaatsvinden en over evenementenlocaties.
Het evenementenbeleid is opgesteld om te zorgen voor een goede balans tussen vermaak en veiligheid, tussen orde en overlast en tussen regels en ruimte. Er blijft voldoende ruimte om evenementen te organiseren maar de gemeente - als vergunningverlener - bepaalt binnen welke kaders dat kan gebeuren.
Belangrijk aspect is verder dat hulpdiensten tijdig geïnformeerd en betrokken worden bij evenementen.

Voorstel aan de gemeenteraad

Verordening âbeperking sterke drankâ
Het college stelt de raad voor een verordening vast te stellen waarin het bedrijfsmatig of tegen betaling van kosten verstrekken van sterke alcoholhoudende drank op een aantal locaties - zoals sport- of jongerenaccommodaties - wordt verboden. Belangrijkste doel van een dergelijk verbod is het beschermen van jongeren tegen overmatig alcoholgebruik.
Om verantwoord alcoholgebruik nog verder te bevorderen, gaat het college aanvullend op deze verordening alcoholmatigingsbeleid ontwikkelen.

Verordening âlangdurigheidstoeslagâ
Een zogenaamde âlangdurigheidstoeslagâ is bedoeld voor personen die langdurig aangewezen zijn op een laag inkomen en geen uitzicht hebben op verbetering van hun inkomen. Een langdurigheidstoeslag kan één maal per twaalf maanden worden verstrekt.
Een wijziging van de Wet Werk en Bijstand geeft gemeenten meer beleidsvrijheid om te bepalen wie in aanmerking komt voor zoân toeslag en onder welke voorwaarden dat gebeurt. Dit moet wel worden vastgelegd in een verordening.
Aan de gemeenteraad wordt daarom voorgesteld de verordening âlangdurigheidstoeslagâ vast te stellen.