Provincie Flevoland

Flevoland trekt Europees project voor duurzame energie

De provincie heeft in Flevoland en Zweden twee internationale bijeenkomsten georganiseerd van More4NRG, het Europese
samenwerkingsproject waarbij kennis en ervaring worden uitgewisseld op het gebied van duurzame energie. Hierbij werken 12 Europese partners samen.

Gedeputeerde Anne Bliek, tevens voorzitter van de stuurgroep More4NRG: "Overal in Europa worden nieuwe initiatieven ontwikkeld. De uitwisseling van kennis en ervaringen zorgt ervoor dat we het wiel niet steeds opnieuw hoeven uit te vinden. Flevoland wil kennis delen én maximaal profiteren."

Flevoland zelf produceert al 56% van de energie op een duurzame manier en is koploper op het gebied van windenergie. Met deze kennis kan Flevoland andere regio's helpen hun energiebeleid verder te ontwikkelen. De regio Abruzzo in Italië heeft bijvoorbeeld meer ervaring op het gebied van hydro-energie. Regio's die nog geen uitgewerkte strategie hebben, zoals Maramures in Roemenië, worden geholpen met het ontwikkelen van een energiebeleid. Experts van de vooroplopende partners gaan in dit verband later ook werkbezoeken brengen aan de regio's met een achterstandspositie.

Bij het bezoek van de internationale delegatie werden een windmolenpark en de biomassacentrale bezocht. Later bezocht het projectteam in Zweden een groot ziekenhuis, dat met een heel simpel systeem gekoeld wordt. In de winter wordt sneeuw opgevangen in een groot bassin en ter isolatie afgedekt met een laag houtsnippers. Dit levert genoeg smeltwater op om het ziekenhuis gedurende de hele zomer te koelen.

Tegelijk met More4NRG is Mini Europe gestart, een project op het gebied van innovatie en ondernemerschap uit het INTERREG
IVc-programma.