Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake een verzoek van de Eerste Kamer over het Europese voorstel voor een richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling

17-04-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin van 8 april 2009 met kenmerk 141911.08U inzake het Europese voorstel voor een richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid (COM(2008)426; E080071).

Tijdens de Raad Sociale Zaken en Werkgelegenheid van oktober 2008 vond een eerste oriënterend debat plaats over het richtlijnvoorstel. Op 2 april jl. heeft het Europees Parlement zijn advies uitgebracht (zie ook de website van Prelex, http://ec.europa.eu/prelex/apcnet.cfm?CL=nl, voor meer informatie over de belangrijkste fases van het besluitvormingsproces). Naar verwachting zal het onderwerp onder Zweeds voorzitterschap opnieuw worden geagendeerd. Het is op dit moment niet te voorzien hoe lang de behandeling in de Raad zal gaan duren.

Wanneer het richtlijnvoorstel in de besluitvormende fase komt, zal het kabinet - zodra de betreffende stukken beschikbaar zijn - voorafgaande aan de desbetreffende Raad de definitieve (concept)versie van bovengenoemde richtlijn aan u doen toekomen.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans